BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  GÜNCEL

Romanya'nın eski liderine hapis cezası

Devlet fonlarını seçim kampanyasına harcamaktan suçlu bulunan eski başbakan Adrian Nastase iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Romanya yüksek mahkemesi, eski başbakan Adrian Nastase'yi yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırdı.

2000-2004 yılları arasında başbakanlık yapan Adrian Nastase, bir devlet kuruluşunun düzenlediği etkinliklerde toplanan 2 milyar doları aşkın parayı, iktidarının son döneminde cumhurbaşkanlığına seçilmek için yürüttüğü kampanyaya harcamakla suçlanıyordu.

Ancak kampanya sonuca ulaşamamış, Nastase seçimi ikinci turda, şimdiki Cumhurbaşkanı Traian Basescu karşısında yenilgiye uğramıştı.

Suçlamaları reddeden Nastase, kararı temyize götüreceğini söylüyor.

Kendisine yöneltilen suçlamaları siyasi intikam girişimi olarak niteleyen eski Başbakan, bu durumdan da Basescu'yu sorumlu tuttu.

Ülke bu yıl içinde yerel ve genel seçime hazırlanırken, yarışın son yılların en çekişmeli mücadelesine sahne olması bekleniyor.

Yolsuzlukla suçlanan eski devlet görevlilerinin nadiren yargılanıp hüküm giydiği Romanya açısından, dava hükmü aynı zamanda emsal yaratan bir sonuç.

1989'da ülkede Komünist yönetimin sona ermesinden bu yana ilk kez bir eski başbakan hapis cezası ile karşı karşıya kalıyor.

Aynı davanın diğer dört sanığına da altışar yıl hapis cezası verildi.

Muhalefetteki Sosyal Demokrasi Partisinin önde gelen yöneticilerinden olan Nastase, Aralık ayında yolsuzluktan yargılandığı bir diğer davada aklanmıştı.

2007'de Avrupa Birliği'ne katılan Romanya için yolsuzluk, en yoğun eleştirilere hedef olduğu alanların başında geliyor.

Binlerce Rumen de iki haftadır yolsuzluk ve adam kayırmacılık ile yaşam standartlarının düşmesine karşı protestolar yürütüyor.