BIST 10.155
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.391,97
HABER /  GÜNCEL

Roket saldırılarında ilk kez bir İsrailli öldü

İsrail ve Hamas'ın sekiz gündür sürdürdüğü karşılıklı saldırılarda ilk kez bir İsrailli öldü. Gazze'den düzenlenen roket saldırısı sonucu ölen sivilin, Erez geçiş noktasındaki İsrail askerlerine yiyecek götürdüğü açıklandı.

Abone ol

İsrail ve Hamas'ın sekiz gündür karşılıklı düzenlediği saldırılarda ilk kez İsrailli bir sivil öldü.

İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, Gazze'den düzenlenen roket saldırısında ölen İsraillinin Erez geçiş noktasındaki askerlere yiyecek götürdüğünü söyledi. Adı açıklanmayan sivilin 38 yaşında olduğu bildirildi.

Rosenfeld'in açıklamasına göre, roket saldırılarında aralarında çocukların da olduğu en az 15 İsrailli de yaralandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ise 192 Filistinli hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler ölenlerin dörtte üçünden fazlasının sivil olduğunu açıkladı.

Bu sabah Mısır'ın ateşkes önerisini kabul eden İsrail, Hamas'tan gelen farklı açıklamaların ardından gün içinde Gazze'deki saldırılarına yeniden başlamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Gazze'nin diplomatik yollarla askeri unsurlardan arındırılmasına bir şans vermek için Mısır'ın ateşkes önerisini onayladık. Hamas'ın öneriyi kabul etmemesi durumunda ise -ki görünen o ki kabul de etmeyecekler- İsrail'in Gazze'deki operasyonların şiddetini artırması için elinde her türlü uluslararası meşruiyet olacaktır" demişti.

Hamas'tan farklı açıklamalar

Gün içinde Hamas'ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri ve önde gelen yetkililerinden Musa Ebu Marzuk'tan ateşkes ile ilgili farklı açıklamalar gelmişti.

Salı sabahı Gazze'de gazetecilere konuşan Sami Ebu Zuhri, Mısır'ın önerisinin "kabul edilemez" olduğunu söylemişti.

Ebu Zuhri, "Filisztin direnişinin tüm unsurlarının kabul ettiği bir anlaşmaya varılana dek savaşmayı sürdüreceğiz. İşgalci İsrail'in tek taraflı ateşkes ilanının bizim için hiçbir değeri yoktur. Çünkü bizim istediğimiz şey, ateşkes değil özellikle Gazze'de Filistin halkına yönelik adaletsizliklerin son bulmasıdır" demişti.

Ebu Zuhri daha sonra BBC'ye yaptığı açıklamada ise ateşkes konusunda resmi bir teklif almadıklarını belirtmişti.

Hamas Sözcüsü, ateşkesi kabul etmeleri için tutsakların serbest bırakılması dahil tüm koşullarının yerine getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Hamas'ın önde gelen yetkililerinden Musa Ebu Marzuk ise yaptığı açıklamada daha uzlaşmacı bir üslup benimsemişti.

Halen Kahire'de bulunan Ebu Marzuk, Hamas olarak ateşkes önerisi hakkında resmi ve nihai bir karar almadıklarını, öneriyi istişare ettiklerini söylemişti.

Hamas'ın askeri kanadı ise öneriyi reddetmiş ve mevcut koşullarla ateşkese uymanın "teslim olmak" anlamına geleceğini vurgulamıştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de her iki tarafın üst düzey yetkilileri ile yürütülen görüşmeler sonrasında hazırlanan ateşkes önerisi, tarafların askeri operasyonları 'hemen' durdurmasını öngörüyordu.