BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ro-Ro askeri bölgeye kondu

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nden ayrıldıktan sonra Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'ni kuran Saffet Ulusoy, askeri alanlara dadandı.

Abone ol Birgün Gazetesi'nden Kaan Özbek'in haberine göre, Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nden (UND) ayrıldıktan sonra Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'ni (RODER) kuran Saffet Ulusoy'un Güzelyalı'da kaçak olarak inşaa ettirdiği Ro-Ro limanının askeri alanlara inşaatı düzenleyen yasalara da aykırı olduğu ortaya çıktı.

Gölcük Depremi'nin ardından Haliç'teki Taşkızak Tersanesi ile birleştirilerek bölgeye kurulan İstanbul Askeri Tersanesi'nin 30 metre uzağında inşa edilen Ro-Ro limanının inşaatının kanunsuz olduğu, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun çeşitli maddelerince kesin hükümlerle yasaklandığı ortaya çıktı. Yasaklamalara rağmen inşaa ettirilen ve kısa bir süre sonra tamamlanarak hizmete sokulması planlanan liman ile ilgili, Ulusoy ve firması RODER bilgi vermekten kaçınırken; Ro-Rokondu inşaatına kim tarafından izin verildiği halen merak konusu...

2003 yılı ortalarından bu yana hiçbir yasal dayanağı olmadan, İmar mevzuatına, Kıyı ve Çevre Kanunlarına açıkça aykırı bir şekilde devam eden ve Belediye inşaat ruhsatı bile bulunmadığı ileri sürülen Güzelyalı Ro-Ro Limanı inşaatının 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'na da aykırı olduğu ortaya çıktı.

Askeri tersanenin 30 metre uzağına inşa ettirilen Ro-Ro limanı inşaatı 2565 sayılı yasada yer alan Genel Hükümler ile üçüncü bölümde yer alan 10. maddenin b) bendine göre "Denizdeki tesislerin çepeçevre her tarafında en az 100 metre, en çok 1 deniz mili uzaklıktan geçirilen noktaların birleştirilmesi suretiyle tespit olunur" şeklinde kesin hükümlerle reddediliyor.

Öte yandan aynı yasanın Beşinci bölümünde yer alan Güvenlik Bölgeleri başlığının 21. maddesinin a) ve b) bendlerine göre inşaatın yanı sıra bu bölgelerde sivil yerleşimin bile yapılamayacağı belirtilirken, tersanenin hemen yanına yaptırılan dev Ro-Ro limanı kafalarda soru işareti bırakıyor.

Yasa ile ilgili düzenlemelerin bir tek Genel Kurmay Başkanlığı'nın teklifi üzerine askeri yasak bölgelere yakınlığı veya diğer stratejik nedenlerle tespit edilecek bölgelerde yabancıların taşınmaz mal edinemeyeceklerine ve izin alınmadıkça kiralayamayacaklarına, Bakanlar Kurulu'nca karar verilebileceği belirtiliyor. 58. Hükümet döneminde başlanan inşaatın tamamlanma çalışmaları sürerken; ortada hala bir iznin bulunmaması bu limana kim izin verdi sorularına yol açarken; limanın sahil ve deniz dibinde meydana getirdiği tahrifat ve Mimarlar Odası'nın konu ile ilgili olarak yaptığı çalışma sonucu ortaya çıkardığı "Köy Yerleşik Yeri" ifadeleri limanın usulsüzlüğünü belgeliyor.

Haber: Kaan Özbek
Kaynak: