BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.502,95
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Rize eğitimde 'zirveye' oynuyor

Son yıllarda eğitim sıralamasında hızla yükselişe geçen Rize, Türkiye'de eğitim sıralamasında ilk 10'a gözünü dikti.

Abone ol

Eğitimde 70'inci sıralardan 30'lu sıralara yükselen Rize'nin yeni hedefi ilk 10 sıraya yükselmek.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize'de göreve başladığında öncelikli işinin eğitim olduğunu söylediğini belirterek, ''Bugüne kadar da bu konu üzerinde öncelikle çalışıyorum. Bugün bulunduğumuz yer sanıldığı kadar kötü değil ama yine de bizi tatmin etmediğini söyleyebilirim'' dedi.

Rize'de sınıf başına düşen öğrenci, öğretmen başına düşen öğrenci gibi konularda ortalamanın 22 olduğunu, bunun da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Hacımüftüoğlu, ''Rize bu bakımlardan Türkiye'nin en iyi illerinden. Ortalamalar Türkiye'nin en iyi şehrinin Rize olduğunu gösteriyor. Her çeşit okulumuz var. Öğretmen konusunda ciddi bir sıkıntımız yok. Elimizdeki imkanlarla 1 yıl içinde 70'inci sıralardan 30'lu sıralara yükseldik. Ama hala istediğimiz yerde değiliz. Olmamız gereken yer, Türkiye'nin ilk 10'u. Burada da bir seneliğine değil, kalıcı olmamız lazım. Bu potansiyelimiz de var'' diye konuştu.

Veli, öğrenci ve eğitimci üçgeni

Eğitimin idari, öğrenci ve veli ayakları bulunduğunu anlatan Hacımüftüoğlu, şunları söyledi:

''İdari konudaki eksikleri tespit ettik, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Öğrencilerimiz ise zeki, 'tuttuğunu koparır' insanlardan. Öğretmenin de işine dört elle sarılması, velinin çocuğuna, okula sahip çıkması, velisi olduğu öğrencisi ile eğitim sürecini yaşaması lazım. Rize'de en büyük eksiğimiz veli ilgisi. Velilerimizin bu işe dört elle sarılması lazım. Bir veli haftada bir, en az 15 günde bir okula gider, çocuğu ile ilgilenir, sorarsa, idareye uğrayıp moral olarak ne yapabileceğini, öğrencisini sorarsa orada idare ve öğretmen kendisine çeki düzen verir. Velinin mümkün olduğunca okullardaki etkinliklere katılmaları gerekir. Bu çocuğun sosyalleşmesini, okul, veli, öğrenci ilişkisinin derinleşmesini sağlar. Ev okulun, okul evin uzantısı haline gelir. Bunun için veli okulla ilgilenecek. Ama ilgilenme internetten notlara bakmakla olmaz. Okula gidip öğretmen ve idarecilerle temas kurması lazım.''