BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rice tasarıyı reddedin dedi

Rice, Ermeni tasarısının reddedilmesini istedi. Bush'un da karşı olması bekleniyor.

Abone ol

ABD Başkanı George Bush yönetimi, Amerikan Kongresine başvurarak, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde bugün oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tasarısının reddedilmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, oylamaya birkaç saat kala Beyaz Saray'da ortak açıklama yaparak, Bush'un tasarıya karşı olduğunu kuvvetle vurguladılar.

İki bakan, ABD'nin, NATO müttefiki Türkiye tarafından, Türk-Amerikan ilişkilerine gelebilecek zarar konusunda uyarıldığını belirterek, Türkiye'nin, bölgede Amerikan askeri operasyonları için önemli bir geçiş yolu olduğunu kaydetti.

Rice, "Böyle bir zamanda bu tasarının geçirilmesi, Orta Doğu'da yapmaya çalıştığımız her şey için sorun yaratacaktır" dedi.

Bakan Rice, böyle bir tasarının kabulünün ABD'nin, Irak ve Afganistan'daki çabalarını istikrarsızlaştıracağını ifade ederek, "ABD'nin, önemli ölçüde Türkiye'nin kritik desteğine dayandığını" kaydetti.

Savunma Bakanı Gates de Irak'taki Amerikan askerlerine yapılan lojistik desteğin, büyük ölçüde Türkiye'nin desteğine bağlı olduğunu söyledi.

Gates, Irak'ta direnişçilerin yol kenarına yerleştirdiği patlayıcılara karşı dayanıklı olarak üretilen zırhlı araçların yüzde 95'inin Türkiye üzerinden gönderildiğini belirterek, "Irak'a ulaşım konusunda Türklere olan ağır bağımlılığımız komutanlarımızın bu tasarıdan dolayı son derece kaygılanmasına neden oluyor" dedi. Bakan Gates, ABD'nin kargo taşımacılığının yüzde 70'inin de Türkiye üzerinden yapıldığını kaydetti.

Amerikan haber ajanslarına göre Bush'un da ilerleyen saatlerde açıklama yayımlayarak, ABD Kongresinden tasarıyı desteklememesini istemesi bekleniyor.