BIST 10.216
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.405,88
HABER /  GÜNCEL

Ricciardone'den Atatürk'lü gönderme

Ricciardone, Taksim Gezi Parkı ekseninde yaşanan olaylardan bahsederken Atatürk'ün sözünü hatırlattı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Taksim Gezi Parkı ekseninde yaşanan olaylardan hareketle, Atatürk ve suikast sonucu öldürülen ABD'nin eski başkanlarından John F. Kennedy'nin sözleriyle gönderme yaptı.

Ricciardone, "Ulusal çapta tartışmaların en yoğun ve hassas olduğu zamanlarda bile ülkenizin demokratik müttefikleri, Türkiye'nin demokrasisine güvenmektedir." dedi.
ABD'nin 237. Bağımsızlık Günü nedeniyle İzmir Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) düzenlenen resepsiyona katılan Francis Ricciardone, bir konuşma yaptı. Ricciardone, konuşmasında, ABD'nin suikast sonucu öldürülen eski başkanlarından John F. Kennedy'nin sözleriyle başladı. Kennedy'nin, "Tatsız gerçekleri, yabancı fikir ve felsefeleri ve rekabetçi değerleri Amerikan halkına göstermekten korkmayız. Halkının gerçekleri ve yanlışları açık bir ortamda ayırt etmesinden korkan bir ulus kendi halkından korkan bir ulustur" şeklindeki sözlerini aktaran Ricciardone, "Başkan Kennedy'nin bu sözleri Amerikan ruhunu ve Türk dostlarımızla diğer müttefik ülkelerle paylaştığımız ortak temel değerleri o kadar iyi yansıtıyor ki" dedi.

Amerikalı yatırımcıların bu nedenle ESBAŞ'ta yatırım yaptıklarını belirten Ricciardone, "ABD'li yatırımcılar bu nedenle Türkiye'deler. Önde gelen Amerikan şirketlerinin hepsi ESBAŞ'ta, burada. Buradaki Amerikan şirketleri diğer yabancı yatırımcılar gibi hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir demokrasi ve liberal ekonomi olarak Türkiye'nin gücü ve istikrarını her Türk vatandaşı kadar desteklemektedir." diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde, Taksim Gezi Parkı sonrasında yaşanan sokak hareketlerine gönderme yapan Ricciardone şunları söyledi; "Ulusal çapta tartışmaların en yoğun ve hassas olduğu zamanlarda bile, ülkenizin demokratik müttefikleri, Türkiye'nin demokrasisine güvenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözlerinden büyük cesaret alıyoruz; Fikir cereyanları şiddet ve kuvvetle reddedilemez, bilakis takviye edilir. Buna karşı çare fikir cereyanına mukabil fikir cereyanı vermek, fikre fikirle mukabele etmektir."

Resepsiyonda konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak da, ABD'nin 237. Bağımsızlık gününü kutlayarak, "Türkiye Cumhuriyeti ve ABD karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı, diğer kazanımlarıyla birlikte güzellikleri ileriye götürecek şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. Bu konuda katkı sağlayan işadamlarımıza teşekkür ediyorum. ESBAŞ'da çok sayıda yabancı şirket istihdama katkı sağlıyor ve ülkeler arasındaki dostluklara katkı sağlıyor. Burada sadece ABD değil 70'i aşkın yabancı firmamız burada Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurallarıyla, hukukun üstünlüğü noktasında kazanımlarıyla birlikte gelişmeleri ve bundan kaynaklanan güzellikleri hep birlikte yaşıyorlar." dedi.