BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.419,16
HABER /  GÜNCEL

Reza Zarrab'ın akıl karıştıran İran oyunu

New York'ta Hakan Atilla'nın yargılandığı dava üçüncü gününde! Sanık olduğu davada ABD ile işbirliği yaparak tanık koltuğuna oturan Reza Zarrab, mahkemenin üçüncü gününde de jüri önünde ifade verdi.

Abone ol

ABD'deki Hakan Atilla davasında Reza Zarrab üçüncü kez jüri önünde mahkeme heyetinin sorularını cevapladı. Mahkemede ilk kez, davanın seyrini doğrudan etkileyeceği belirtilen ses kayıtları dinletildi. Mahkeme hakimi Richard Berman, ses kayıtlarının doğruluğunun ilk yolunun Reza Zarrab'ın bu kayıtları kabul etmesi olduğunu söyledi.

ABD'deki davanın üçüncü gününde Zafer Çağlayan'ın dışında Muammer Güler'in de fotoğrafı da dava dosyasına girdi. Mahkemeyi izleyen ABD'li gazeteci Adam Kalsfeld, Hakan Atilla ile Reza Zarrab arasındaki bir e-mail yazışmasının da delil olarak kabul edildiğini yazdı. Kalsfeld, Zarrab'ın İran ticaretini anlatırken çizdiği şemaya, davanın ikinci gününde adı geçen Muammer Güler'i de eklediğini ve fotoğrafını jüriye gösterdiğini ileri sürdü.

ALTIN YERİNE GIDA

Reza Zarrab, bir süre sonra İran ile yapılan ticarette altının sorun yarattığını söyleyerek, nakit akışı için bu kez gıda ticaretine yöneldiklerini anlattı. İran'ın, ödemenin Halkbank tarafından kendilerine doğrudan yapılması için Süleyman Aslan'a baskı yaptığını ileri süren Zarrab, İran'ın gıda ticaretine ise karışmadığını söyledi. Zarrab, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için gıda ticaretiyle ilgili Hakan Atilla ile sürekli irtibat halinde olduklarını ileri sürdü.

SES KAYITLARI DELİL OLACAK MI?

Mahkemenin üçüncü gününde Reza Zarrab'a ait bazı ses kayıtları dinletildi. Telefon görüşmelerine ilişkin kayıtların kaynağına ilişkin resmi bir açıklama yapılmasa da mahkeme heyeti deliller konusunda savcılığı uyardı. Mahkeme Başkanı, yayınlanacak ses kayıtlarının davanın seyrini doğrudan etkileyeceği için dikkatli olunmasını isteyerek, delillerin doğruluğu için Reza Zarrab'ın bu kayıtları kabul etmesi gerektiğini söyledi.

REZA ZARRAB'IN İHRACAT MODELİ: ÇİKİNOVASKİ

Reza Zarrab, savcılığın isteği üzerine İran'a yapılan hayali ihracatın nasıl gerçekleştiğine ilişkin detaylı açıklamada bulundu. Zarrab, yapılanları bir şema üzerinden anlattı. Peki sistem nasıl işliyor?

Reza Zarrab'ın iddialarına göre;

- İran'dan alınan doğalgaz ve petrolün ödemeleri, İran'ın kullanımındaki Halkbank'ın hesabına yatırılıyor. 

- Bu para bloke olduğu için İran, parayı doğrudan nakit olarak çekemiyor.

- İşte Reza Zarrab bu noktada devreye giriyor. Zarrab, kurduğu üç paravan şirket aracılığıyla İran'a gıda satmış gibi sahte evrak üreterek, Halkbank'taki İran parası, bu şirketlerin hesabına geçiyor.

SÜLEYMAN ASLAN'A RÜŞVET SUÇLAMASI

Reza Zarrab, bütün konuşması boyunca iki isimden bahsetti. Zafer Çağlayan'a rüşvet verdiği iddiasını tekrarlayan Zarrab, Süleyman Aslan'ın da kendisini her arayışında rüşvet talebinde bulunduğunu ima etti. Zarrab, "Aslan'ı her arayışımda beni borçlu bırakıyordu" diye konuştu.

Ebru Gündeş'in Erdoğan'a ilettiği bomba Zarrab mesajı!Ebru Gündeş'in Erdoğan'a ilettiği bomba Zarrab mesajı!Ebru Gündeş'in Erdoğan'a ilettiği bomba Zarrab mesajı!Ebru Gündeş'in Erdoğan'a ilettiği bomba Zarrab mesajı!HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN