BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  DÜNYA

Rekor sayıda Rus askeri sınıra yığıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'nın ülke sınırlarında her zamankinden daha fazla asker yığdığını söyledi.

Abone ol

Petro Poroşenko, ulusal bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Ukrayna sınırları yakınında rekor miktarda Rusya Silahlı Kuvvetleri mensubu yığıldığına ilişkin istihbarat edindik. Bu bilgiler, sadece kendi istihbarat bilgilerimiz değil, NATO, ABD ve Avrupa Birliği kaynakları tarafından da tasdik edilen bilgilerdir" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin askeri hazırlığını belirgin ölçüde arttırdığını, askerlerin eğitimden geçtiğini ve moralinin üst düzeyde olduğunu belirterek, "Günümüzde terörle mücadele operasyonlarının sürdüğü doğuda silahlı kuvvetler mensubu 64 bin askerimiz görev yapıyor. Ayrıca Milli Muhafız Ordusu, Güvenlik Servisi ve sınır koruma birlikleri de var. Bir de bölgede çok sayıda askeri aracımız da hazır bulunuyor" dedi.

Böyle bir askeri gücün, saldırıyı püskürtmeye ve ülkesini korumaya kadir olduğunu kaydeden Poroşenko, ülkesinin egemen bir ülke olduğunu ve hiçbir gücün kendilerine dikte etmeye hakkının bulunmadığını dile getirdi.

Poroşenko, anayasa değişikliği ve yetkilerin yerel yönetimlere verilmesine yönelik reformlar da dahil, hiçbir konuda ülke hükümetine yönelik baskıların bir sonuç doğuramayacağını ifade etti.

"Ukrayna egemen ve bağımsız bir ülke, ne Doğu'nun ne de Batı'nın bize dikte etmesine müsaade etmeyiz. Biz, Ukrayna'ya barış getirmekle görevliyiz" diyen Poroşenko, doğudaki krizin sadece barışçıl yolla çözülmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Poroşenko, doğudaki krizin çözümüne yönelik Minsk müzakerelerine başka bir seçeneğin olmadığını belirterek, Minsk mutabakatlarının, uluslararası toplumun Ukrayna'yı desteklemesi ve Rusya'ya yönelik yaptırımların devam etmesi şeklinde kendi sonuçlarını verdiğini ifade etti.

Ayrıca ülkesine sağlanmakta olan askeri teknik alandaki uluslararası desteğin de Minsk mutabakatlarının bir sonucu olduğuna işaret eden Poroşenko, doğudaki krizin çözümüne yönelik oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun da dünya toplumunca destek gördüğünü belirtti. 

Poroşenko, günümüzde Ukrayna'da ABD, İngiltere ve Kanada'dan gelen askeri uzmanların Ukraynalı askerleri eğittiğini de sözlerine ekledi.