BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rasmussen'den Libya değerlendirmesi

Rasmussen, Libya operasyonunun büyük başarıyla sonuçlandığını söyledi

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Rasmussen, başbakanlıktaki görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Libya'daki NATO operasyonunu büyük bir başarı olarak nitelendirerek, ''Bu NATO'nun geçmişindeki en başarılı operasyonlardan biriydi'' dedi.

Libyalıların şimdi Kaddafi rejiminden sonra kendi kaderlerini güvenlik içinde belirleyebileceğini belirten Rasmussen, NATO ülkelerinin yarın, operasyonun 31 Ekim'de resmi olarak sonlandırılması konusunda karar alacağını ifade etti.

Rasmussen, NATO'nun görevini böylece tümüyle yerine getirdiğini ve Libya'da NATO için yapılacak başka önemli bir görev görmediğini kaydetti.

Libya'daki yeni geçici yönetimden, bazı muhaliflerin insan öldürdüğü ve işkence yaptığı iddialarını da tümüyle aydınlatma çağrısında bulunan Rasmussen, yeni Libya yönetiminin uluslararası taleplere uymasını beklediklerini söyledi.

Rasmussen ayrıca, Afganistan'a da desteklerinin süreceğini, bu desteğin sadece Afganistan için değil, tüm bölge için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Merkel de konuşmasında, Afganistan'a 2014 yılından sonra da uluslararası alanda yardım yapacaklarını açıkladı.

Rasmussen ile, Afganistan'daki görevlerinin askerlerin çekilmesinden sonra sona ermemesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirten Merkel, özellikle Afgan güvenlik güçlerinin eğitimini sürdüreceklerini ifade etti.

Bonn kentinde aralık ayı başında bir kez daha düzenlenecek Afganistan konferansının, daha neler yapılması gerektiği konusunda görüşmek için iyi bir fırsat olacağını kaydeden Merkel, henüz yapılacak çok iş olmasına rağmen Afganistan'ın iyi bir yolda ilerlediği konusunda da Rasmussen ile aynı görüşte olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankasının (EZB) bağımsızlığına da vurgu yapan ve gelecekte de EZB'nin aldığı önlemler hakkında açıklama yapmayacaklarını belirten Merkel, ''EZB paranın değerinin istikrarından sorumludur. Bu nedenle bu kuruluşa kural koymayız'' diye konuştu.

Merkel, Brüksel'deki zirvede de genel hatlarıyla iyi bir önlemler paketinin hazırlandığını, gelecekte ekonomi ve mali politikalarda daha fazla ortak yanların tespit edilmesi için yapısal çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Rasmussen Berlin'de daha önce Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile de görüştü.