BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İsrailli 'casus', 25 Mısırlı karşılığında salıverildi

Mısır'da casusluk yaptığı iddiasıyla Haziran'dan beri gözaltında tutulan Ilan Grapel'a karşılık İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 25 Mısırlı bugün serbest bırakıldı.

Abone ol

Mısır'da casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınan İsrail ve Amerikan vatandaşı Ilan Grapel, 25 Mısırlı tutsak karşılığında bugün serbest bırakıldı.

Grapel, İsrail yetkililerinin eşliğinde uçakla Kahire'den Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanına indi ve ailesiyle buluştu.

Kahire, 27 yaşındaki Grapel'in eski lider Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında İsrail istihbarat servisi Mossad adına casusluk yaptığını belirtiyordu.

İsrail hükümeti ve ailesi ise Grapel'in Kahire'deki bir hayır kurumunda çalıştığını savunuyor.

Ailesi, Grapel'in 2006'da Lübnan'a düzenlenen saldırı sırasında İsrail ordusunda görev yaptığını gizlemediğini söylüyor.

Muhabirler, Mısır'da birçok kişinin Grapel'in gerçekten İsrail casusu olduğuna kuşkulu baktığını kaydediyorlar.

Grapel, Mısır'da mezhep ayrılığını körükleyecek faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

Mısırlılardan üçü çocuk yaşta

Mısır televizyonu da İsrail'in serbest bıraktığı 25 Mısırlı tutuklunun Taba sınır kapısından geçtikten sonra vatan toprağında namaz kılmalarını gösteren görüntüler yayınladı.

Associated Press haber ajansı, sınırdan ilk geçenlerin çocuk yaştaki üç kişi olduğunu duyurdu.

Mısır televizyonuna mülakat veren bu çocuklardan ikisi, kaçak sigara satmak için İsrail'e girdikleri sırada gözaltına alındıklarını anlattılar. Mısırlılar İsrail'deki tutukluluk süreleri boyunca kendilerine kötü davranılmadığını belirttiler.

Salıverilen Mısırlılar arasında yer alan Rabia Süleyman adlı şahıs, uyuşturucu madde kaçakçılığından 4 yıldır hapiste olduğunu ve şimdi Mısır'da iş bulmaya çalışacağını anlattı.

Bugün Mısır'a dönen tutukluların birçoğu açıkça uyuşturucu kaçakçısı olduklarını itiraf etse de, Mısır televizyonu bu kişileri birer kahraman ve savaş tutsağı gibi sundu.

İsrail de, söz konusu Mısırlıların hiçbirinin şiddete karışmadığını söylüyor.

Geçen hafta da, beş yıldır Hamas grubunun elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit, binden fazla Filistinli tutukluyla takas edilmişti.

Kudüs'teki BBC muhabirine göre, Şalit için yürütülen müzakereler sırasında, Grapel için de pazarlık yapıldı.