BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  GÜNCEL

'Rapor Liverpool taraftarlarını akladı'

Liverpool taraftarlarının ölümüyle sonuçlanan 23 yıl önceki faciayla ilgili raporu değerlendiren kulüp idari direktörü, "Ölümlerden taraftarların sorumlu olmadığını biz biliyorduk, şimdi herkes öğrendi" diye konuştu.

Abone ol

Liverpool taraftarlarının taşkınlığının, sarhoşluğunun 96 kişinin ölümüne yol açtığına yönelik 23 yıldır yaygın olan kanının yanlış olduğuna işaret eden rapor, kulüp yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Liverpool'un şehir merkezinde dün gece toplanan taraftarlar ölenler için bir anma töreni düzenledi.

Takımın hocası Brendan Rodgers "Gerçekten çok duygulandım; ailelerin sergilediği cesaret ve haysiyet son derece saygıdeğer" şeklinde konuştu.

Olay bundan 23 yıl önce Sheffield'ın Hillsborough stadında meydana gelmişti.

İngiltere futbol tarihinin bu en büyük faciasında, izdiham sonucu 96 taraftar ölmüştü.

Olay, Federasyon Kupası yarı finalinde Liverpool tribünlerinde yaşanmış, Nottinghill Forest ile Liverpool arasındaki maç iptal edilmişti.

Ölümlerle ilgili 400 bin evrağı inceleyen panel, polisteki 164 ifadenin "olaylardan taraftarların sorumluğu olduğu izlenimi vermek için" değiştirildiği sonucuna vardı.

Ölenlerin yakınları uzun yıllardır 15 Nisan 1989 günü yaşananlarla ilgili farklı bir resim çizmeye çalışıyordu.

Liverpool idari direktörü Ian Ayre "Kamuoyunun bilmesi hayati önem taşıyor; çünkü çok yakın zamana kadar bile, ölümlerden Liverpool taraftarlarının sorumlu olduğu görüşünü tekrarlamaya devam edenler olduğuna tanık olduk" dedi.

Ayre, devamla, "Şimdi, bizim 23 yıldır bildiğimizi onlar da öğrendi. Biz kendimizi temize çıkarttık; rapor da o gün ölenleri temize çıkardı" dedi.

Başbakan David Camoroon da dün yaptığı konuşmada olanlar için özür diledi.

Panel üyeleri, dünkü açıklamalarında, eldeki dosyanın, ilgili makamların yargı soruşturması açıp açmamaya karar vermelerini sağlayacak zemini oluşturduğuna inandıklarını söylemişti.

Panel, ayrıca, polis ya da ambulans ekipleri tarafından gerekli adımlar atılsaydı, 41 kişinin bugün hala hayatta olabileceğini de ifade etti.