BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,60
ALTIN 2.379,91
HABER /  GÜNCEL

Ramussen: Avrupa askeri yatırımını artırmalı

NATO genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen, BBC'nin Newsnight programına yaptığı açıklamada, NATO'nun Avrupalı üyelerini savunma harcamalarını artırmaya çağırdı.

Abone ol

NATO genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen, BBC'ye yaptığı açıklamada ittifakın Avrupalı üyelerinin savunma bütçesini artırması gerektiğini söyledi.

Rasmussen, NATO'ya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade etti, ancak Avrupalı ülkelerin sorumluluklarıyla yüzleşmesi gerektiğini de ekledi.

Rasmussen, eğer uluslararası güvenlik operasyonlarına katılacaksa, Avrupa'nın gerekli askeri kapasiteye sahip olması gerektiğini, bunun da belli bir düzeyde savunma yatırımı yapılmasını şart kıldığını söyledi.

BBC'nin Newsnight programına konuk olan Rasmussen, Amerika Birleşik Devletleri'nin ay sonunda emekliye ayrılacak savunma bakanı Robert Gates'in endişelerini paylaştığını da ekledi.

Gates, geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupalıları yeterince katkı yapmamakla eleştirmiş ve NATO'nun askeri olarak etkisiz kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Rasmussen, ABD'nin Avrupa'nın uluslararası operasyonlara daha fazla katılması yönündeki yorumlarını da olumlu karşıladı.

"Geçmişte, tüm büyük askeri operasyonlarda liderliği Amerika'nın almasına alışmıştık" diye Rasmussen, ileride liderliği başka ülke ve grupların almasının daha sık yaşanabileceğini söyledi.