BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.468,10
HABER /  GÜNCEL

Rambolara 'cerrah' yetkisi geliyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı personeline "Doktor" yetkisi veriliyor.

Abone ol

Özel harekatçılar, ilk yardımın da ötesinde, ‘’Hastane öncesi, tıbbi müdahale’’ yapabilecek.

TBMM Sağlık Komisyonun benimsenen ve Genel Kurulda da ele alınacak Sağlık Hizmetleri yasa tasarısının 15. maddesine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin muharip unsurları ile, Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı personeli, sağlık eğitimi alacak ve acil tıbbi müdahale yapabilecek. Bu madde şöyle düzenlendi:

‘’ TSK muharip unsurlarından ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatı personelinden görevlendirilen ve eğitimi başarıyla tamamlayanlar, görev süreleri ve görevle sınırlı olmak üzere, hastane öncesi acil tıbbî müdahale yapmaya yetkilidir. Bu personelin yetki ve sorumlulukları ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, İçişleri- Milli Savunma ve Sağlık Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir’’

TIP TARİHİ ENGEL OLUR

Meclis Sağlık Komisyonun CHP’li üyeleri Aytun Çıray, Nurettin Demir, Özgür Özel, Süleyman Çelebi ve Gökmen Öğüt bu maddeye karşı çıktılar. Komisyon raporuna yazdıkları muhalefet şerhinde de şöyle dediler:

‘’Bu madde ile sağlık alanında herhangi bir diploması olmayanlara, acil tıbbi müahale yetkisi (ilk yardım değil) verilmektedir. TSK’nın muharip unsurları ve Emniyet Özel Harekât Dairesi Baþkanlığının merkez ve taşra teşkilatı personeline verilmek istenen bu yetki çelişkilerle doludur. Konu acil durumla ilgili ise neden merkez teşkilatı dahil edilmiştir? Bu madde, Türkiye’de tıbbi, ahlaki ve hukuksal çok sayda sorunun kaynağı olacaktır. Tıp tarihi ve birikimi bu yetkinin verilmesine engel olacaktır.’’

Komisyon üyesi ve MHP Mersin milletvekili Ali Öz de ‘’Bu yetkinin verilmesi doğru değildir. Hastane öncesi ilk yardım olabilir ama, bu yetki yanlış müdahalelerle, kötü sonuçlar doğurabilir ve olay yeri delillerinde değişikliğe vesile olabilir.’’ dedi.