BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,83
HABER /  RAMAZAN

Ramazan'da tok tutan yiyecekler susuzluğa komposto çare!

Ramazan'da tok tutan yiyecekler neler? İftar ve sahur sofralarında susuzluğa çare olan içeçek hangisi? Ramazanda tok tutan ve susuzluğa çare olan yiyeceklerin listesini uzmanı yaptı.

Abone ol

RAMAZAN'da tok tutan ve susuzluğu önleyen yiyecekler hangileri? Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan iftar ve sahur sofrasında olması ve olmaması gereken yiyecekleri sıraladı.

Pekcan, tavuk etindeki proteinin, kaliteli protein kaynağı olduğunu belirterek, iftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorba, haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş tavuk veya hindi eti, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebileceğini ifade etti.

İFTARI ÇORBAYLA AÇIN
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan’dan Ramazan ayında beslenme önerileri;

-İftarda hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş tavuk ya da hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir.

KIRMIZI ET YERİNE HİNDİ YİYİN
-Kırmızı et yerine beyaz et; tavuk, hindi tüketilmelidir. Tavuk etinin hazırlanması ve sindirimi kolaydır. Özellikle sebzeler ile birlikte tüketilmesi sağlanmalıdır.

YEMEĞİ UZATIN
-Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyveler, tahıllardan oluşmuş karışık bir diyetin temini ve bir öğünde yenecek yiyeceklerin yaklaşık iki saatlik süre içinde tüketilmesi gerekir.

-Tek defada aşırı besin tüketiminden kaçınılmalıdır.

TATLI OLARAK SÜTLÜ TATLI TÜKETİN

-Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve ( sütlaç, muhallebi ) meyveli tatlılar ( elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edilmelidir.

-Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu besinlerle ağır tatlı ve kızartma böreklerin sahurda yenmemesi daha doğrudur.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER
-Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk veren besinler tercih edilmelidir. Et, tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta, mercimek vb. kuru baklagiller, bulgur, tam tahıl ekmeği, sebze ve meyveler gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir.

SUSUZLUĞA ÇARE OLAN YİYECEKLER

-Gün içinde susuz kalınacağından çorba, komposto, ayran, eklenmiş şeker içermeyen meyve suları tüketimi iyi birer seçenek olabilir. Sıcak havalarda terleme ile artan su kaybı günde 1,5-2 litre (8-10 bardak) su tüketerek dengelenmelidir. İftarda ve sahurda su tüketimi oldukça önemlidir.

-Meyvenin kendisi de posa içeriği nedeniyle tercih edilmelidir.