BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  RAMAZAN

Ramazan'da kaç saat oruç tutulacak 2018 Ramazan kaç gün sürecek

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlamasına artık sayılı günler kaldı. Müslümanlara orucun farz olduğu bu ayda kaç saat oruç tutulacak, ilk Ramazan orucu hangi gün, ilk iftar saat kaçta açılacak ve ilk sahura saat kaçta kalkılacak soruları merak konusu oldu. Bu sene Ramazan'ın ilk günü 15 Mayıs Çarşamba, son günü ise 14 Haziran arefe günü olacak. İlk sahura ise 14 Mayıs salı günü kalkılacak.

Abone ol

Mübarek, bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayı geliyor. 2018 yılında Ramazan ayı 15 Mayıs Çarşamba günü başlayacak, 14 Haziran Arefe günü sona erecek. Ramazan'ın ilk orucu için sahura 14 Mayıs Salı gecesi kalkılacak ve imsak vakti ile 2018 Ramazan ayının ilk orucu başlayacak. İlk iftar ise 15 Mayıs Çarşamba günü akşam ezanı ile açılacak. Ramazan Bayramı ise bu sene 15 Haziran cuma gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı son günü ise 17 Temmuz Pazar olacak.

Ramazan Bayramı, Arefe günü hariç 3 gün sürecek. Şevval ayının ilk gününe denk gelen Ramazan Bayramı, 15-16-17 Haziran günlerinde idrak edilecek. Bu günler cuma, cumartesi ve pazara denk gelecek.

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi

15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün

16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün

17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

RAMAZAN AYI NEDİR: Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

“Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar”

Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği,her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Dolayısıyla Ramazanayının en önemli özelliği oruç ibadetinin bu aya tahsis edilmesidir. Bundan dolayı Ramazanayına “Şehr-i Siyam” denilmiştir.

Ramazan orucu, hicretin ikinci yılı içinde Şaban ayında farz kılınmıştır. Orucun farzolduğu Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Kur’an-ı Kerimde,
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilerefarz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyurulmuştur (Bakara, 2/183).

Müminlere bir ikram olarak sunulan Ramazan ayı; ibadet, tövbe, dua, zikir, arınma,sosyal yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

RAMAZAN'I KARŞILAMAK İÇİN ORUÇ TUTULUR MU: Hz. Peygamberin (s.a.s.) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52; Müslim, Sıyâm, 173-179) bilinmektedir. Ancak Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan’ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan’ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan’ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan’dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur. Dinî ıstılahta bu güne “şek günü” denilir. Ancak, Ramazan’ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan’ı bir veya iki gün önce oruçla karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun.” (Buhârî, Savm, 14; Müslim, Sıyâm, 21) buyurmuştur.

ORUÇ NE ANLAMA GELMEKTEDİR: Oruç Arapça’da “savm” kelimesiyle ifade edilir. Savm sözlükte nefsi tutmak ve engellemek anlamındadır.

İslam dininde oruç, sabahın başlangıcı sayılan ikinci fecirden (tan yerinin ağarmasından) başlayarak güneşin batışına kadarki sürede başka bir deyişle imsaktan iftara kadar ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.

Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir.

Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalı- dır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir