BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.437,80
HABER /  RAMAZAN

Ramazan orucu sahurda ne yemeli sahur menüleri

6 Haziran Pazartesi günü Ramazan'ın ilk orucu için sahura kalkacağız. Peki sahurda ne yemeli ne içmeli? Sahur ile ilgili bilgiler ve sahur menüleri internethaber.com'da.

Abone ol

Ramazan orucu tutacaklar 6 Haziran 2016 gecesi ilk sahura kalkacaklar. Peki sahurda ne yenmeli? Sahurda sofralarda ne olmalı, hangi yiyecekleri tüketmeli? İşte uzmanından ramazan orucu sahur uyarısı ve sahur menüleri...

Ramazan ayı ile birlikte yaz sıcaklarının yaklaştığı şu günlerde, dengeli ve sağlıklı beslenmek daha fazla önem kazandı. Uzun süren açlığın ardından iftarda ve gece ağır yemekler tercih etmek, sindirim sisteminizde ve metabolizmanızda bazı sorunlara neden olabilir.

SAHURDA NE YEMELİ, NE YEMEMELİ?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, doğru beslenerek sağlıklı bir Ramazan geçirmek ve kilosunu korumak isteyenler için şu önerileri sıraladı:

“Günlük açlık süresinin çok uzun olması, kan şekerinin düşmesine, vücudun su kaybetmesine, yorgunluk, halsizlik, uyku eğilimin artmasına ve metabolizma hızının düşmesine sebep olur. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda en uygun kahvaltılık çeşitleri tercih etmeli, ağır yağlı ve fazla tuzlu gıdalardan kaçınmalıyız. Yedikten hemen sonra değil, en az yarım saat sonra yatmalısınız.

SU TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERMELİ

Tüm gün su içemeyeceğinizden sahur, iftar ve iftar sonrasında ortalama 2-2,5 Litre su tüketmeye özen gösterin. Yeterli su alımı olmazsa, halsizlik, tansiyon değişiklikleri, konsantrasyon bozukluğu, sindirim güçlüğü gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

POSA ZENGİNİ BESİNLER

Öğün sayısının azalması ve uzun süre aç kalmak barsak fonksiyonlarında da azalmaya sebep olabileceğinden posadan zengin besinlerin tüketimine de özen gösterin. Sebze, salata, kepekli ürünler, kuru kayısı boşaltım sisteminizin sağlıklı işleyişi için en gerekli besinler arasında.

HIZLI YEMEK YEMEMELİ

Uzun süre aç kalma, sahurda ve iftarda yemekleri hızlı tüketmenize neden olabilir. Hızlı yediğinizde tokluk hissine ulaşmanız gecikir ve besin tüketiminiz artar. Bu durum mide ağrıları ve kramplara da neden olabilir. Bu nedenle yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yemeye dikkat edin.

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ 1

1 bardak yarım yağlı süt

2 dilim orta yağlı peynir

2 ceviz veya 6-7 fındık

Bol yeşillik

1-2 tatlı kaşığı pekmez veya bal, 2-3 dilim tam tahıllı ekmek

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ 2

1 kase çorba

1 haşlanmış yumurta

1 dilim peynir,  4-5 kuru kayısı

Bol yeşillik

2 -3 dilim tam tahıllı ekmek

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ 3

1 bardak su 1 hurma veya 1 zeytin

1 kase çorba

1 kase salata

1 porsiyon ızgara tavuk veya 1 orta boy balık

2 küçük parça pide veya 2 dilim tam tahıllı ekmek

RAMAZAN ORUCU VE ÖNEMİ

5 Haziran Pazar günü yatsı namazı sonrası 2016 yılının ilk teravih namazını eda edeceğiz. 6 Haziran Pazartesi günü ise Ramazan'ın ilk orucu için sahura kalkacağız.

Bakara Suresi'ne göre Kur'an-ı Kerim, Peygamberimiz'e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. Ramazan orucu ile ilgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.