BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,85
ALTIN 2.403,24
HABER /  DÜNYA

Rabiatül Adeviyye kimdir?

Mısır'da direnişe sahne olan Rabiatül Adeviyye meydanı ismini kimden aldı? İşte Rabiatül Adeviyye meydanının öyküsü...

Abone ol

Rabiatül Adeviyye meydanı, Mısır'da ordunun katliamı ile başlayan direnişe sahne oldu. Peki her gün yeni bir habere konu, her metrekaresine Mısırlı direnişçilerin kanı dökülen o meydanın adını nereden aldığını biliyor musunuz?

Mısır'da eylemlerin adresi olan Rabia dünyanın gündemine oturdu. Peki bu meydana adını veren Rabia'tül Adeviye kimdir? İşte yanıtı:

BÜYÜK HANIM EVLİYALARDAN 

Rabia'tül Adeviye Tabiin (sahabeleri görüp onların sohbetinde bulunanlara verilen isim) devrinde yetişen büyük hanım evliyalardandır. Ailenin dördüncü çocuğu olduğundan ismini bu manaya gelen Rabia koydular. Rabia'tül Adeviyye genç bir kızken anne ve babası öldü, kız kardeşleri dağıldı.

BİR İHTİYARA HİZMET ETTİ

Basrada kıtlık baş göstermişti. O da bir ihtiyara hizmet etmeye başladı. Bir gece; 'Ya Rabbi, biliyorsun ki benim arzum senin emirlerine uymaktır. Eğer iş benim elimde olsa sana ibadetten bir an geri kalmazdım, fakat ihtiyara hizmet ettiğim için sana gereği gibi ibadet edemiyorum' derken efendisi bunları duydu ve onun nasıl bir kişi olduğunu anlayarak azat etti.

ÖMRÜNÜ İLİM VE İBADETLE GEÇİRDİ

Rabia'tül Adeviyye onun yanından ayrıldı. Bundan sonraki ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdi. Günlerini sürekli ibadetle geçirirdi, geceleri de ibadet ederdi. Kefenini daima yanında taşır, namazını üzerinde kılardı. Kefenini yanına almadan gezdiğini, konuştuğunu kimse görmedi.

İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biri olan Rabia'nın İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir.

DİŞİ ASLAN OLARAK ANILIR 

Rabia yaşadıkları ve yaşadıklarına karşı hak duruşu sebebiyle "dişi aslan" olarak anılır.

Zamanın şeyhleri ve mürşitleri Rabiatül Adeviyye'yi ziyaret eder sohbet meclisleri oluştururlardı. Rabia'tül Adeviyye son derece tevekkül, sabır ve her türlü güzel ahlaka sahip, dünyaya değer vermeyen, Rabbinin rızasından başka bir şey düşünmeyen, gece ve gündüzünü ibadet ve tefekkürle geçiren, hayatı boyunca çok işkence ve eziyet görmesine rağmen sabreden, bir evliya olarak anılır. Rabia'tül Adeviye 752'de Kudüs civarında vefat etmiştir.

HZ.RABİA-TÜL ADEVİYYE HAKKINDA

Bir gece namaz kılmak için seccadesini serer
Namazını bitirdikten sonra şöyle bir duada bulunur;
Ya rabbi (c.c) şu vakitte bir çok kimse uyudu,bir çoğu sevdiğine gitti,bende sana geldim,çünkü benim sevdiğim sensin
Sonra zikire başladı ve seccade üzerinde zikir çekerken uyuyakaldı.
Bir hırsız girdi evine biraz sonra,bakındı sağına soluna,oldukça az ve eski eşyalarn olduğu fakir birinin eviymiş bu ev diye düşündü
Ama bir kaç parça eşya almadan çıkmak olmaz diye düşündü
Torbasına doldurduğu bir kaç parça eşya ile tam evden çıkacakken birde baktıki kapı yok ! Az önce girdiği kapı hiç biryerde yoktu,her yer duvardı
Aldıklarını bıraktı ve tekrar çevresine baktı,kapı orada duruyordu
Tekrar torbasına doldurdu eşyaları ve tekrar baktı ki kapı yine yoktu!
Bu işlemi tam 3 kez tekrarladıTam o esnada duvarlar dalga dalga yarılarak dediki;
Ey hırsız ! Seven uyudu ama sevilen ayakta !
Hırsız kelime-i şehadet getirerek müslüman oldu.


Darbe karşıtlarının yeni sembolü!
Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu. 

6605.20130820113529.jpg