BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  DÜNYA

PYD'ye karşı Suriye'de Arap ordusu kuruluyor

Suriye'nin önde gelen Arap aşiretleri 'federasyon' ilan eden PKK/PYD'ye karşı ortak Arap ordusu kurma kararı aldı.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin tek taraflı 'federasyon' ilanı Suriye'deki Arap aşiretlerini ayağa kaldırdı. Şanlıurfa'da bir araya gelen 45 aşiretin lideri, PYD'ye karşı 'Ceyş Aşair el Şarkiye' adıyla ordu kurulmasını kararlaştırdı.

45 AŞİRET LİDERİ KATILDI

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Halep, Deir ez Zor, Rakka ve Haseke'nin önde gelen aşiretlerinin reisleri Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Ahmet Berri'nin de katıldığı bir toplantıda bir araya geldi. Şanlıurfa'da gerçekleşen ve 45 aşiret liderinin katıldığı toplantıdan önemli kararlar çıktı. Dün ilan edilen sözde “Kuzey Suriye Federasyonu”nun Suriye halkına ihanet olduğu ve kararın kesinlikle tanınmayacağı ifade edildi.



DOĞU AŞİRETLERİ ORDUSU

Suriye'nin kuzeyini tümüyle ele geçirme planları yapan terör örgütü PKK/PYD'ye karşı acil olarak Ceyş Aşair el Şarkiye (Doğu Aşiretleri Ordusu) adıyla Arap ordusu kurulması kararlaştırıldı. Aşiret liderleri bu ordunun terör örgütü PYD bitirilene kadar dağıtılmaması konusunda mutabakata vardı.



SMDK: YAPIYI MECLİS BELİRLER

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da 'federasyona' karşı çıktı. Koalisyondan yapılan açıklamada "Suriye devletinin yapısı, müzakereler sonunda oluşacak Meclis tarafından belirlenecektir. Tek başına hiçbir parti ya da birim, devletin yapısını belirleyemez" denildi.

FEDERASYON CENEVRE GÜNDEMİNDE YOK

BM Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, hem Suriyeli muhaliflerin hem de rejimin Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve federalizmin konuşulmaması konusunda prensipte anlaştıklarını söyledi. De Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan de Mistura, MYK heyeti ile oldukça kapsamlı ve verimli bir görüşme yaptığını ifade etti. Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının hala büyük olmasına rağmen tarafların bazı konularda anlaştığına dikkati çeken de Mistura, şöyle devam etti: "(Rejim ve muhalifler) Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü ve federalizmin konuşulmaması konusunda prensipte anlaşıyorlar ayrıca azınlık ve çoğunluk, sınırların bütünlüğü gibi konular da var. Görmemiz gereken şey ise siyasi geçiş konusunda uzlaşma."