BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan Nevruz yasaklar için flaş açıklama

Valiliklerin koyduğu Nevruz yasaklarına tepki gösteren Demirtaş "Her nevruz, büyük katliamların yaşandığı nevruz sendromlarına dönüştü. Ne oldu sonuçta, bitti mi nevruz?" diye sordu.

Abone ol

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'te diyalog kanallarını açmaya çalıştıklarını söyledi. HDP'nin siyaset dışına itilmeye çalışıldığını iddia eden Demirtaş, fezlekelerle ilgili olarak da tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması teklifinde bulundu.

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Kaniya Navin Parkı önünde yaptığı konuşmada, valiliklerin Nevruz kararlarını değerlendirdi. İnsanların gösteri haklarının, düşüncelerini açıklama haklarının geçmiş

dönemlerde en ağır şekilde yasaklandığını ileri süren Demirtaş, Türkiye'nin başta ekonomi ve demokrasisi gibi çok köklü sorunlarının olduğunu iddia etti.

TÜM DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRALIM

Parlamentoda diyalog kanallarını açmak için uğraştıklarını ifade eden Demirtaş, HDP'nin siyasetin dışına itilmeye çalışıldığını iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dokunulmazlık konusunda bu kadar tutarsız davranmalarının ve üstümüze gelmelerinin nedeni budur. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Zindanlardan, zulümlerden çekinmeyiz. Bizim korkumuz halkımıza dairdir, ülkemizin geleceğine dairdir kaygımız. Şu anda Parlamento zaten çalışmıyor. Silvan'daki küçük devlet daireleri Meclisten daha fazla çalışıyor. Meclis, şu anda Tükiye'nin çalışmayan tek kurumudur. Meclis, artık feshedilmiş, kapatılmış durumda. Şimdi böyle bir ortamda sen bizi Meclisten atsan ne olur, atmazsan ne olur? Zaten ortada Meclis yok ki; 550 milletvekili Meclisten atılmış haberleri yok. Evet, halkın bir kısmı bizim dokunulmazlığımızın kalkmasını istiyor, bir kısmı da seninkinin kalkmasını istiyor. Bir kısmı da MHP ve CHP'lilerin kalkmasını istiyor. O zaman gelin doğru yolu bulalım, hepimizinkini kaldıralım. 550 milletvekilinin de dokunulmazlığını kaldıralım, hodri meydan."

ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISI

"Mecliste iki kelime Kürtçe konuşuyor arkadaşlarımız, 'bilinmeyen dil' olarak geçiyor, nasıl Kürt sorunu yok dersin?" ifadesini kullanan Demirtaş, Sur, Bağlar, Cizre, Silopi, Nusaybin ve Yüksekova'da sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Ankara'da birkaç ay içerisinde 3 katliam gördüklerini belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"En son Kızılay Güvenpark'ta yaşanan katliamı gördük. Hiçbir gerekçe sivil insanların bu şekilde katledilmesine meşruiyet sağlayamaz. Kim ki aklından geçiriyorsa benzer şeyleri yapmayı bilmeli ki HDP asla bu tarz eylemlerin arkasında olmadı, olmaz. Lanetledik, lanetleriz, kınadık, kınarız. Sivil, masum insanların katledilmesine asla sessiz kalamayız, normal göremeyiz. Savaş zaten başlı başına kötüdür, savaşta insanlar ölüyor. Ankara'da yapılan katliam büyük zulüm, kabul edilemez. İnsanın içini parçalayan gerçekten de insanlığımızdan utandıran görüntüler ve vahşet tablosu fakat senin Cizre'de emirle, talimatla yaptırdıkların ondan geri kalır mı? Biz Ankara'dakine, Sultanahmet'tekine, Merasim Sokak ve Ankara Garı'ndakine, Cizre ve Sur'daki bütün katliamlara karşı çıktık. Hepsini durdurmak için uğraştık, hepsine karşı bir tavır koyduk. Siz tavır koyabildiniz mi merak ediyorum?"