BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Putin kardeş ülke dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile işbirliğine karşı çıkmadıklarını ancak Rusya’nın da kendi piyasasını kor...

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile işbirliğine karşı çıkmadıklarını ancak Rusya’nın da kendi piyasasını korumak zorunda olduğunu söyledi. Ukrayna’nın ekonomik krizden kurtulmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Putin, ayrıca Ukrayna’yı "kardeş ülke" olarak niteledi.
Geçtiğimiz ay Ukrayna’nın AB ile Ortaklık Anlaşması’nı askıya almasının ardından, ülkede AB yanlısı muhalefet, sokak eylemleri başlatmıştı. Hafta başında AB Komisyonu, Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması’na ilişkin çalışmaları dondurma kararı almıştı.
Geleneksel yıllık basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Putin, "Biz (Ukrayna için) genelde ’kardeş ülke, kardeş ulus’ kelimelerini bir arada kullanıyoruz. Bugün Ukrayna’yı ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan sıkıntılı bir durumda görüyoruz. Bu durum, çok çeşitli şart ve sebepten kaynaklanıyor. Ukrayna’ya ’kardeş ulus’ diyorsak, ’kardeş ülke’ diyorsak, bunun icap ettirdiği şekilde davranmamız, Ukrayna halkını bu zor dönemde desteklememiz lazım" diye konuştu.
Putin, "Peki biz (Avrupa ile) işbirliğine karşı mıyız? Hiçbir şeklide buna karşı değiliz. Biz sadece şunu söylüyoruz: Kendi ekonomimizi korumak zorundayız" dedi. Putin, Rus ekonomisine zarar vermediği sürece Ukrayna’nın AB ile anlaşmasına muhalefet etmeyeceklerini dile getirdi.
Putin, önceki gün Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile attıkları imzaların da, AB yanlılarının eylemleriyle veya AB’nin ilişkileri askıya almasıyla bağlantılı olmadığını ifade etti.
Rusya, anlaşma çerçevesinde doğalgaz fiyatlarında üçte bir oranında indirim yapmış ve Ukrayna devlet şirketlerine 15 milyar dolarlık tahvil alımı sözü vermişti.
(İHA)