BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Putin Fransa ile 15 anlaşma imzaladı

Rusya ve Fransa enerjiden savunma sanayiine kadar farklı alanlarda 15 ayrı anlaşma imzaladı

Abone ol

Fransa Nabucco'nun rakibi olarak görülen 'Güney Akım'a yüzde 10 ortak olurken, Fransız Renault Rusya'nın otomotiv şirketi AvtoVAZ'daki hisselerini artırıyor. Renault geçen yıl 1 milyar dolar ödeyerek AvtoVAZ'ın yüzde 25'lik hissesini satın almıştı.

Fransa Başbakanı François Fillon ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin arasında Paris yakınlarındaki Rambouillet Şatosunda yapılan görüşmede taraflar Güney Akım otaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmayı Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Fransız enerji şirketi Electricite de France (EDF) CEO'su Henri Proglio parafe etti.

Putin ve Fillon başkanlığında bugün yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında, özellikle enerji, otomotiv, ulaştırma ve ilaç sanayisi alanlarında anlaşmalar parafe edildi.

Görüşme sonrası basına açıklamada bulunan Putin, AvtoVAZ'daki Renault'un hisselerinin yüzde 25'in üzerine çıkacağını söyledi. Putin, "Anlaşmamıza göre azaltma değil, hisselerde artış olacak. Rusya hükümeti fabrikaya destek için 1,7 milyar dolar ayırmış durumda. Fransız ortak da doğrudan yatırım ve teknoloji transferleri ile şirkete 447 milyon dolar yatıracak." dedi. Putin, henüz Renault'un AvtoVAZ'daki hisselerini hangi oranda artıracağı konusunun görüşüldüğünü hatırlattı. Rusya hükümeti Renault-Nissan ortaklığının AvtoVAZ'da etkin olmasına sıcak baktıklarını açıklamıştı.

Rusya ve Fransa Başbakanları 2010 yılının Rusya'da Fransa, Fransa'da da Rusya kültür yılı olarak kutlanmasını onayladı. Bu çerçevede 150'den fazla kültürel ve 38 ekonomik program gerçekleştirilecek. Bilim, eğitim, spor ve gençlik organizasyonlar başlıklarında da 70 ayrı projenin uygulamaya konuşması bekleniyor.

Rusya ve Fransa başbakanları, Fransa'nın ürettiği, savaş helikopterleri taşıyan büyük savaş gemisi Mistral'in satışında mutabakat sağlayamadı. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Seçin, St. Petersburg'da görücüye çıkan dev savaş gemisini almak yerine, Rusya'nın kendi gemisini üreteceğini söyledi. Seçin, Rusya'nın benzer teknolojiye sahip olduğuna işaret etti. 500 milyon dolar değerindeki savaş gemisi 13'ü tank olmak üzere 70 zırhlı araç, 16 helikopter ve 450 asker sevk edebiliyor. Dev savaş gemisinde 69 yataklı bir de hastane bulunuyor.