BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot üyeleri Soçi'de gözaltında

Rus feminist punk kolektifi Pussy Riot'un temsilcileri olarak tanınan iki kadın, Rusya Devlet Başkanı Putin'i şarkıyla protesto etmek için gittikleri Soçi'de gözaltına alındı.

Abone ol

Rusya'daki muhalif punk-rock grubu Pussy Riot'un iki üyesinin, Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi kentinde gözaltına alındığı belirtiliyor.

Gözaltındaki feminist grup üyelerinin, Aralık ayında hapisten salıverilen Maria Alyokhina ve Nadejda Tolokonnikova olduğu kaydedildi.

Tutuldukları polis merkezinden BBC muhabiri Stevent Rosenberg'i arayan Tolokonnikova, "hırsızlık" iddiasıyla gözaltına alındıklarını ama resmi bir suçlama yöneltilmediğini söyledi.

Genç kadın Twitter mesajında, olimpiyat oyunlarının oynandığı bölgenin yaklaşık 30 kilometre kuzeyindeki feribot iskelesinde gözaltına alınırken zor kullanıldığını belirtti.

İnsan hakları savunucusu Semyon Simonov, gözaltına alındıkları sırada kadınların yanında olduğunu duyurdu.

Pussy Riot üyeleri Soçi'ye, Rusya'daki baskıcı rejimi protesto için "Putin size anavatanı sevmeyi öğretecek" adlı bir şarkı seslendirmek için gitmişti.

Tolokonnikova "polis kentine" dönen Soçi'de gözaltına alınmadan önce birçok kez durdurulduklarını dile getirdi.

Pussy Riot'un iki üyesi, 2012 yılında Putin hükümetine karşı Moskova'daki en büyük katedralde protesto konseri verince, kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

İkilinin serbest bırakıldıktan sonra New York'ta Uluslararası Af Örgütü konserinde sahne alması, grubun diğer 6 üyesinin tepkisini çekmişti. Bu üyeler, Alyokhina ve Tolokonnikova'nın artık değerlerine aykırı davrandıkları Pussy Riot kolektifinin üyesi sayılmaması gerektiğini ilan etmişti.

Diğer yandan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İtalyan eşcinsel hakları savunucusu Vladimir Luxuria olimpiyat arenasından "uzaklaştırılmasını" savundu.

Transgender eski milletvekili, kadınlar arası hokey maçı sırasında, LBGT bireyleri temsil eden 'gurur bayrağı' ile Rusya'da eşcinsellere yönelik baskıları protesto etmişti.