BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pul ve Filatelik Ürün Galerisi'nde pullarla zaman tüneli

PTT pul koleksiyonerleri ve meraklıları internet üzerinden bir pul galerisi sunuyor.

Abone ol

Posta pulları insan hayatına yaklaşık iki asır önce girdi. 6 Mayıs 1840 tarihinde İngiltere’de tedavüle sunulan bu pullar siyahtı ve üzerinde Kraliçe Victoria’nın portresi yer alıyordu.

1 penny değerindeki pullar rengi ve fiyatından dolayı “Penny Black” adıyla anılıyordu. Ülkemizde posta pulunun hikayesi ise 13 Ocak 1863 yılında başladı. Darphane-i Amire’de basılan pulun üzerinde dönemin padişahı Sultan Abdülaziz’in tuğrası bulunuyordu.

O yıllardan bu zamana gelene kadar posta pulları renklendi, çeşitlendi ve kültürel bir nitelik kazandı. Öyle ki ülkelerin kültürel, politik, turistik tanıtımını yapan bir unsur oldu. Pul biriktirmek ise oldukça keyifli bir uğraş haline geldi.

Günümüzde pek çok kişi pul biriktirme hobisine sahip. Hatta dünyanın en yaygın koleksiyonerliği bu. Posta pulları ve bununla ilgili ilkgün zarfı, özel gün damgası, posta kartı ve benzeri maddeleri biriktirmeye filateli (pulculuk), bu işi yapan kişiye de filatelist adı veriliyor.
PTT A.Ş. ise tedavüle sunduğu pullar ve açtığı sergilerle filatelistler tarafından yakından takip ediliyor.

PTT, meraklıları için internet üzerinden de bir pul galerisi sunuyor. http://ptt.gov.tr/ptt/#!ptt_pul_ve_filatelik_urun_galerisi adresinden ulaşılabilecek bu galeride günümüzden 2011 yılına kadar tedavüle sunulmuş pullar görülebiliyor. Pulların yanı sıra zarf, damga ve portföyler de kullanıcıların dikkatine sunuluyor. Ayrıca PTT A.Ş. stoklarındaki pul, filatelik zarf, posta kartı, portföy ve diğer filatelik ürünler www.filateli.gov.tr  adresinden ve cep uygulamalarından da satışa sunulmaktadır

ptt