BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Protestoculardan molotof çıktı

Taksim'i savaş alanına çeviren gösterilerde, protestocuların üzerinden molotof çıktı.

Abone ol

Taksim'i savaş alanına çeviren gösterilerle ilgili yapılan basın açıklamasında olaylara ve ele geçirilen malzemelere ilişkin bilgi verildi. Ele geçirilen malzemeler arasında çok sayıda molotof kokteylinin bulunması eylemcilerin amaçları konusunda soru işaretleri oluşturdu.

İstiklal Caddesi bölgesindeki esnafın da tepki gösterdiği eylemcilerin polise karşı sapan ile misket fırlattığı tespit edildi. Polisin yazılı açıklamasında olayların büyümesinin nedeni olarak sivil toplum kuruluşlarının açıklamasından sonra dağılmak istemeyen aşırı sol grupların polise taş ve sopalarla saldırması olarak gösterildi.

Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Taksim Meydanı'nda düzenlenen ve polisin müdahalede bulunduğu gösterilerle ilgili açıklama yapıldı. Yazılı bilgilendirmenin yanı sıra gösteride eylemcilerle birlikte ele geçirilen malzemelerin de sergilendiği açıklamada 10 adet molotof kokteyli, 29 sapan, 150 adet misket basına gösterildi. DİSK, KESK, TTB, TMMOB, ÖDP, TKP, ve EMEP gibi kuruluşlar tarafından desteklenen "IMF ve Dünya bankası Toplantılarına Karşı Ses Ver" konulu gösteri nedeniyle önceden önlem alan polis, protesto gösterisini dağılımına kadar yakından takip etti. Sivil toplum kuruluşlarının gösterisini tamamlamasının ardından dağılmaların başladığı ve polis kontrolünde eylemcilerin alanı terk etmeye başladığı anlatıldığı. Göstericiler arasında bulunan Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) ve bazı aşırı sol grupların dağılmamakta direnmesi üzerine grubun kongre merkezine doğru yürüyüşe geçtikleri belirtildi. Gurubu durduran polisin üzerine taş atan göstericiler nedeniyle tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak grubu dağıtan polis ile göstericiler arasında uzun süre kovalamacaların yaşandığı belirtildi.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre gösteriler sırasında bir çevik kuvvet polisinin linç edilmek istendiği ve silahının gasp edildiği belirtildi. İstiklal Caddesi civarında meydana gelen olaylarda çok sayıda iş yerinin zarar görmesi üzerine bazı esnaflar göstericilerle tartışmıştı. 11 banka binasının zarar gördüğü, 5 iş yeri, 6 kamu binasının olaylar nedeniyle tahribat gördüğü belirtildi. 8 resmi aracın da tahrip edildiği belirtilerek olaylarda 41'i bayan olmak üzere 96 göstericinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Taksim bölgesindeki olayların 15:00 sıralarına kadar devam ettiği belirtildi. Polisin belli aralıklarla gruplara müdahale ettiği ve göstericilerin ara sokaklara dağılmalarının sağlandığı belirtildi.