BIST 9.577
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.474,05
HABER /  DÜNYA

Protestocular Parlamento'ya yürüdü

Bulgaristan'da, Boyko Borisov hükümetinin istifa etmesine rağmen 11 gündür yapılan protestolar devam ediyor.

Abone ol

Başkent Sofya 'da yaklaşık 2 bin kişi parlamentoya yürüdü.

Göstericiler ulusal marşı söyleyerek, istifa eden hükümet aleyhinde slogan attı. İnternet paylaşım ağları üzerinden organize edilen gösterilerde, beklenen erken seçimde anayasayı değiştirecek büyük millet meclisinin oluşturulması ve elektrik dağıtım şirketlerinin tekeline son verilmesi talep ediliyor.

Bu arada parlamentonun yanında toplanan, Borisov yanlısı daha küçük bir grup ile hükümet karşıtı göstericiler arasında sözlü kavga çıktı. Jandarma ekipleri iki taraf arasında kordon oluşturup, kavganın büyümesini engelledi.

Hükümet karşıtı göstericiler yaklaşık bir saat tüm siyasi partilere karşı slogan attıktan sonra Kartallı Köprü kavşağına doğru yürüdü. Burada trafiği durduran grup bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Dün aynı güzergahta yapılan protesto gösterisinde 14 kişi yaralanmış, 25 kişi gözaltına alınmıştı. Gösteri , Başbakan Boyko Borisov 'un hükümetinin istifasını sunmasına neden olmuştu.

Borisov'un istifa dilekçesi yarın parlamentoda oylamaya sunulacak.

PROTESTOLARIN NEDENİ

Ülkede elektrik dağıtımının özelleştirildiği 2004 yılından sonra sektörü paylaşan Çek ''CEZ'' ve ''Energo Pro'' ile Avusturyalı ''EVN'' şirketlerinin kestiği faturalardaki 3-5 katlık artış, halkın tepkisine neden oldu.

Elektrik dağıtım şirketleri, yılbaşı ve noel tatilleri dolayısıyla halkın zamanının büyük bir bölümünü evde geçirdiği için daha fazla fazla elektrik tükettiğini öne sürmüştü.

Protestocular ise üç dağıtım şirketinin ortaklaşa hareket ettiğini iddia ediyor.