BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Promosyanda sınır tanımıyorlar

İngiliz gazeteleri, ekonomik krizin etkilediği tirajlarını artırmak için değişik promosyon yöntemlerine başvuruyor.

Abone ol

Büyük Britanya'daki günlük gazeteler, kahveden çikolataya, şemsiyeden DVD'ye, hatta sırt çantası, oyuncak ve suya kadar birçok ürünü, gazeteyle beraber okuyucularına hediye ediyor.

Başkent Londra'da kısa süre önce parayla satılan "London Evening Standard" gibi bazı gazeteler ise metro girişlerinde bedava dağıtılıyor.

Ülkedeki gazete tirajlarını hesaplayan ABC araştırma kurumundan edinilen verilere göre, Eylül 2009'da günlük gazetelerin çoğunun satışları bir önceki yıla göre düştü. Örneğin Eylül 2009'da günlük tirajı 408 bin olan ve yaklaşık 2 sterline (yaklaşık 5 TL) satılan "Financial Times" gazetesinin tirajı, bir önceki yıl eylül ayına göre yüzde 4,9 düştü.

1 milyon 300 bin tirajlı "Daily Mirror" gazetesinin ise tirajı bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında, günlük tirajı 315 bin olan "The Guardian" gazetesinin ve 570 bin olan "Times" gazetesinin tirajı ise yine bir önceki yıl eylül ayına göre yaklaşık yüzde 10 azaldı.

Ağırlıklı olarak verdiği "magazin" haberleriyle bilinen, günlük tirajı 3 milyondan fazla olan ve 20 pense satılan (yaklaşık 50 kuruş) "The Sun" gazetesinin tirajında da Eylül 2008'e göre yüzde 3 oranında bir azalma oldu.

İngiliz gazetelerinin tiraj kayıplarında, küresel ekonomik krizle beraber gazetelerin fiyatlarını yükseltmelerinin yanı sıra internet gazeteciliğinin de etkisi olduğu tahmin ediliyor.