BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Profesöre 16 yıl sonra şok gözaltı

Prof. Dr. Erhan Arıklı, 1996’da Gazimağusa’da Türk Bayrağı’nın indirilmeye çalışmasıyla çıkan olaylarda iki Rum’un öldürülmesinden sorumlu olarak gözaltına alındı.

Abone ol

Kısa bir süre gözaltında tutulan Arıklı’nın, Türkiye’nin girişimleri ile serbest bırakıldığı belirtildi.

Kırgızistan polisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Kırgızistan Temsilcisi Prof. Dr. Erhan Arıklı’yı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin talebi üzerine gözaltına aldı. Yapılan açıklamada, İnterpol tarafından aranan 1962 doğumlu Kuzey Kıbrıs vatandaşı Erhan Arıklı’nın yakalanarak gözaltına alındığı bildirildi. Manas Uluslararası havalimanında yakalanan ve üzerinde süresi geçmiş KKTC’ye ait diplomatik pasaportun bulunduğu belirtilen Arıklı’nın Bişkek Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulduğu ifade edildi.

Rum yönetimi, Ağustos 1996’da Gazimağusa yakınlarındaki Derinya’da Rum motosikletlilerin sınır delme girişiminde çıkan olaylarda ve bayrak direğine tırmanarak Türk Bayrağı’nı indirmeye çalışan Tasos İsak ve Solomon Solomo adlı iki Rum’un öldürülmesinden “sorumlu” olarak, başta dönemin Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı ve başka üst düzey yöneticilerle birlikte Erhan Arıklı’nın ismini İnterpol’e bildirmişti.

SERBEST BIRAKILDI

Kıbrıs’ta Gazimağusa’da yaşayan Yazar Dr.Okan Dağlı, Prof.Erhan Arıklı’ın gözaltına alındıktan sonra Türkiye’nin girişimleri ile serbest bırakıldığını da belirterek, şunları kaydetti:

”8 Ağustos 1996’da bir sınır gösterisinde Tasos İsaak adlı Rum gencinin öldürülmesi olayından 6 gün sonra, Magosa sınır kapısında Solomos Solomu adlı Rum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk Bayrağı’nı indirmeye çalışmıştı. Türk askerinin “Dur” emrini ve göndere tırmanırken yanından geçen uyarı ateşini dinlemeyen Solomu, boynundan vurularak öldürülmüştü. 1996’da yaşanan olayda birçok fotoğraf çekilmişti. Erhan Arık’ın gözaltına alınması da, o olaylar esnasında çekilen fotoğraflarda olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ancak kendisinin Türkiye’nin girişimleri ile serbest bırakıldığını öğrendik.”

SUÇLAMANIN GERÇEKLE İLGİSİ YOK

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Behzat Erten, yaptığı açıklamada, sözkonusu suçlamanın gerçekle hiçbir ilgisinin bulunmadığını da ifade etti. Erten, Rum tarafının talebi üzerine Arıklı’nın dost ve kardeş ülke Kırgızistan’da gözaltına alınmış olmasının bu ülkede yaşayan Türkler arasında üzüntü ile karşılandığını kaydetti. Arıklı, 1997 yılında KKTC’nin Kırgızistan’daki Ekonomi Temsilciliği görevinde de bulunmuştu.