BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

Pretty Woman'ın yapımcısı İsrail casusu

Hollywood'un Pretty Woman, Fight Club gibi ünlü filmlerinin ardındaki yapımcı Arnon Milchan 1960'lardan bu yana İsrail adına casusluk yaptığını itiraf etti.

Abone ol

Hollywood'un ünlü yapımcılarından Arnon Milchan casusluk yaptığını ilan etti.

İsrailli yapımcı Milchan haftabaşında, gizli ajanlık dönemini anlattığı televizyon programıyla bir tabuyu da yıkmış oldu.

Milchan, İsrail'de yayımlanan araştırma programı Uvda'da "Bunu ülkem için yaptım ve gurur duyuyorum" diye konuştu.

Milchan, Hollywood'da Mr&Mrs Smith, Pretty Woman, Fight Club (Dövüş Kulübü), Bir Zamanlar Amerika, Katil Doğanlar gibi bir dizi başarılı sinema filminin ardındaki isim.

120'yi aşkın filmin prodüksiyonunu üstlenen Milchan, Martin Scorsese, Roman Polanski ve Oliver Stone gibi önemli yönetmenlerle çalıştı.

Ancak Milchan'ın bu dönem boyunca ek iş olarak casusluk yaptığı ortaya çıktı.

Milchan, programda insanların ülkesi için hayatını defalarca nasıl riske soktuğunu bilmediğinden dem vurdu.

4 milyar doları aşkın kazancı olan Arnon Milchan, kendisinin 1960'lı yıllarda bugünün İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres tarafından görevlendirildiğini anlattı.

Milchan kendisinden İsrail'in nükleer faaliyetlerini desteklemek için kurulan Bilim İlişkileri Bürosu'na yardımcı olmasının istendiğini söyledi.

İsrail istihbaratı mülakata ilişkin resmi bir yorumda bulunmadı.

Hollywood şaşırmadı

Film endüstrisi ise Milchan'ın açıklaması ile büyük bir şaşkınlık yaşamadı zira Milchan'ın çalışmaları, Hollywood'da "dünyanın en kötü saklanan sırrı" olarak biliniyor.

Yine de televizyona çıkıp sadece film yapımcısı değil bir casus olarak da deneyimlerini paylaşması beklenmedik bir hareket oldu.

Milchan'ı uzun yıllardır tanıyan film yapımcısı Robert Greenwald "kimi başarılı insanların sahip olduğu bir özellik onda da mevcut" diyor "başkalarını çabucak tanıyabilme yeteneği". Greenwald, bu tür açıklamalarla Hollywood'da her zaman karşılaşılmadığına dikkat çekiyor.

Hollywood'daki CIA adlı kitabın yazarı Tricia Jenkins, film prodüktörleriyle casusların benzer özellikleri olduğunu savunuyor. Jenkins'a göre

"Her iki grup da bir takım hikayeleri yoktan var ediyorlar. İyi yalan söylüyorlar ve öykü anlatma yetenekleri var."

Ben Affleck'in geçen sene sinemalarda büyük ilgi gören Argo adlı filmi, 1979 rehine krizi sırasında bir CIA ajanı ve yanındakilerin sinemacı gibi davranarak Tahran'dan çıkmaya çalışmasını konu alıyordu.

Benzer şekilde Milchan da Hollywood'daki konumunu gizli çalışmalarını saklamak için kullandı. New York Time gazetesine göre bu zaman içinde "tam anlamıyla ikinci bir kariyere" dönüştü.