BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Prens Selman ABD'de kırmızı halı serilerek karşılandı

Cemal Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan veliaht prensi Selman'ın gercek yüzünü ortaya çıkardı. Bugüne kadar Selman'ı el üstünde tutan Batı'nın ikiyüzlülük örneklerini Hürriyet yazarı Sedat Ergin yazdı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, bugünkü yazısında Kaşıkçı'yı vahşice katleden Suudi rejiminin bugüne kadarki yanlışlarına ses çıkarmayan Batı dünyasına tepki gösterdi.

Avrupa ve Amerika'da "reformcu" diye pazarlanan Selman'ın gerçek yüzünün Kaçışkı cinayetiyle gün yüzüne çıktığını ifade eden yazarın hedefinde rejiminin yanlışlarına ses çıkarmayan Batı vardı:

YEMEN'DEKİ VAHŞET
"Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a dönük tutumlara baktığımızda, bu çifte standartların dibe vurması halinden söz ediyoruz. Prens, geçen yıl veliaht ilan edildikten sonra Yemen’deki savaşı tırmandırdığında, işlenen savaş suçları, özellikle sivillerin hedef alındığı harekâtların yaygınlığı karşısında kimse kılını kıpırdatmamıştır. Örneğin, Suudi Arabistan savaş uçakları, geçen 9 Ağustos’ta Yemen’de bir okul otobüsünü vurarak 44 çocuğun toplu ölümüne yol açtığında, dünyadan doğru dürüst bir ses çıkmamıştır.

SİLAH ZORUYLA ALIKOYMALAR
Keza Prens Bin Selman, 2017 Kasım ayında ülkenin önde gelen prenslerinin, bakanlarının ve işadamlarının bir bölümünü bir otelde -yargı süreci işletilmeden- silah zoruyla alıkoyup, serbest bırakılmaları karşılığında kendilerinden milyarlarca dolar tahsil ettiğinde, yani bir servet transferi yaptığında, dünya bu olayı renkli bir Holywood filmi gibi izlemeyi tercih etmiştir.

Kadınlara araba kullanma izni verdiği için göklere çıkarılan bu prens, bu yıl değişik zaman kesitlerinde ülkenin kadın haklarını savunan aktivistlerini sırayla hapse atmaktan çekinmemiştir. 

KIRMIZI HALIYLA KARŞILANDI
Bütün bu siciline karşılık, Amerikalılar başta olmak üzere genelde Batı dünyası, Batılı medya organları Prens Bin Selman’ı reformcu bir kimlik üzerinden okumayı tercih etmiştir. Sonuçta geçen ilkbaharda California’da yazılım ve ileri teknoloji şirketlerinin merkezi Silikon Vadisi’ne gittiğinde, her yerde önüne kırmızı halı serilerek karşılanmıştır.

Aslında Batı’nın büyük bir kesiminin, çıkarlar söz konusu olduğunda olgulara değil bu çıkarların şekillendirdiği bir seraba inanmaya her zaman daha yatkın durduğunu gösteren düşündürücü bir tabloyu bize doğru tutuyor veliaht prens."

Sedat Ergin'in yazısının tamamı