BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Portekiz için felaket olabilir

Yunanistan iflas ederse Portekiz'e nasıl yansır? Bu yöndeki soruya Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelh'un cevabı hayli ürkütücü oldu.

Abone ol

Portekiz devlet televizyonu RTP'ye demeç veren Coelho, Yunanistan'daki mevcut durumdan dolayı, "Portekiz'in IMF ve AB'den aldığı finans yardımına karşılık gösterdiği hedefleri yakalamak, hatta geçmek zorunda olduğunu" söyledi.

IMF ve Avrupa ülkelerinin, Yunanistan'daki krize rağmen "Portekiz'i destek vermeye değer ülke olarak görmelerinin çok önemli olduğunu" vurgulayan Coelho, herşeye rağmen Yunanistan'daki gelişmelerin Portekiz'i de etkileyeceğini ifade etti.

FELAKET OLABİLİR

"Yunanistan'ın iflas etmesi halinde Portekiz'in ikinci bir mali yardıma ihtiyacı olur mu?" sorusuna ise Portekiz Başbakanı "Yunanistan ödemeleri durdurmak zorunda kalırsa bunun Portekiz için sonuçları, özellikle ekonomi ve banka finansmanı açısından felaket olabilir. Eğer Yunanistan'da çok kötü bir şey olursa, ikinci bir mali yardıma gereksinim duyma olasılığını dışarıda bırakamayız" cevabını verdi.

Geçtiğimiz haziran ayından bu yana, Sosyal Demokrat Parti'nin, Halk Partisi ile kurduğu koalisyon hükümeti, bu yıl sonunda bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 4,5'e indirmeyi hedefliyor.

IMF ise Portekiz hükümetinden 2012 yılında yeni önlem paketleri çıkartmasını ve 1 milyar avroluk yeni bir kısıtlama yapmasını talep ediyor.