BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Poroşenko: Ukrayna'da 9 bin Rus askeri var

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda 9 bin asker, 500 tank ve çok sayıda ağır top ile zırhlı araç konuşlandırdığını söyledi.

Abone ol

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda 9 bin asker, 500 tankı, ağır toplar ve zırhlı personel taşıyıcıları konuşlandırdığını söyledi.

Ülkenin doğusunda ayrılıkçılar ve ordu arasında gerginliğin tırmanmasıyla beraber Poroşenko, Rusya'ya askerlerini Ukrayna'dan çekmesi ve ateşkes planına uyması uyarısında bulundu.

Rusya ise önceki açıklamalarında Donetsk ve Luhansk bölgelerinde askerlerinin bulunduğu iddialarını yalanlamıştı.

Proşenko Moskova'ya, Minsk'te taraflar arasında Eylül ayında imzalanan ateşkese de uyulması çağrısı yaptı.

Anlaşma, her iki tarafın da ağır silahları çekmesini, tutsak değiş tokuşunu ve bazı bölgeleri ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Ukrayna-Rusya sınırının da Ukraynalı yetkililere bırakılmasını öngörüyor.

Bölgede gerginliğin tırmanması üzerine Poroşenko Davos ziyaretini kısa kesip Kiev'e döndü.

Lavrov: Rusya'yı yalnızlaştırma çabaları sonuçsuz kalacak

Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları, Ukrayna krizini görüşmek üzere Berlin'de de bir araya geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gün içinde yaptığı açıklamada ateşkesin iki ülkeyi ayıran sınır hattına saygı gösterilmediği gerekçesiyle ihlal edildiğini kabul etmişti.

Lavrov, Berlin'de 'ateşkesin derhal uygulanması' ve sınır hattından ağır silahların çekilmesi için ısrarcı olacağını belirtti.

Rus bakan, Moskova'nın krizin çözümü ve Ukrayna'nın bütünlüğü için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi ve Rus askerleri veya Rus silahlarının sınırdan geçişine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ifade etti.

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunan Lavrov, "Rusya'yı yalnızlaştırma çabalarının ise sonuçsuz kalacağını" dile getirdi.