BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Polis karımın öldürülmesine seyirci kaldı'

Pakistan'da "kendi istediği adamla" evlendiği için Salı günü ailesi tarafından herkesin gözü önünde dövülerek öldürülen 3 aylık hamile kadının kocası, BBC'ye polisin saldırıyı durdurmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Abone ol

Pakistan'da "kendi istediği adamla" evlendiği için Salı günü ailesi tarafından herkesin gözü önünde dövülerek öldürülen üç aylık hamile kadının kocası, polisin olaya seyirci kaldığını öne sürdü.

30 yaşındaki Farzana Pervin'in kocası Muhammed İkbal BBC'ye, "Yardım edin diye yalvarıyorduk. Kimse yardım etmedi" dedi.

Pakistan'da her yıl yüzlerce "namus cinayeti"nin işlendiği belirtiliyor. Pakistan İnsan Hakları Komisyonu'na göre geçen yıl kayıtlara geçen 869 "töre cinayeti" var. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği iddia ediliyor.

Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu yetkilisi Navi Pillay bir mahkeme binasının önünde meydana gelen olayla "derinden sarsıldığını" söyledi, Pakistan hükümetini acil ve sert önlemler almaya çağırdı.

'Utanç verici'

Muhammed İkbal, polisin saldırıyı durduramamasını "utanç verici" ve "insanlık dışı" olarak niteledi.

İkbal "Yardım diye bağırıyorduk. Akrabalarımdan biri polisin dikkatini çekmek için elbiselerini çıkardı ama müdahale etmediler. Farzana öldürülürken hiç birşey yapmadılar" dedi.

BBC muhabirine göre Pakistan'da görücü usulüyle evlenmek çok yaygın ve ailenin onaylamadığı bir kişiyle evlenmek muhafazakar aşiretlerde kabul edilemeyecek bir durum.

Pervin'in babası daha sonra polise teslim oldu ancak saldırıya katılan birçok kişi hala serbest.

İkbal bu kişilerin kendisini hala tehdit ettiğini ve karısının cenazesini kaçıracaklarını söylediğini anlattı.

Ailesi Pervin'in kaçırıldığını öne sürerek İkbal'e dava açmıştı. Pervin polise İkbal'le kendi rızasıyla evlendiğine dair ifade verdi.

İkbal olayı anlatırken Salı sabahı Lahore'da Yüksek Mahkeme binasına geldiklerini, binanın önünde bekleyen ailesinin Pervin'i kaçırmaya çalıştığını söyledi. Yaklaşık 20 kişi, ellerinden kurtulmaya çalışan Pervin'i yerlerde sürükledi ve kadını tuğla ve sopalarla dövdü. Başı tuğlalalarla ezilen kadın kaldırımda öldü. İkbal saldırıdan kurtuldu.

Pakistan polis yetkilileri, saldırıyla ilgili olarak bazı zanlıların gözaltına alındığını, soruşturmanın sürdüğünü söylediler.