BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.394,30
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Plüton görevinde NASA'ya kötü sürpriz

Plüton sistemini gözlemleyecek ilk uzay aracı New Horizons, geçici olarak Dünya ile bağlantısını kaybetti.

Abone ol

NASA, 14 Temmuz'da Plüton'un yörüngesine girecek olan New Horizons uzay aracının dün geçici olan Dünya ile iletişimi kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, New Horizons'ın bilgisayarında teknik hata yaşandığı ve bilimsel gözlemlerin geçici olarak durduğu belirtildi.

New Horizons, ABD'nin Bağımsızlık Günü'nde yaşadığı teknik sorun nedeniyle 80 dakika boyunca Dünya'ya sinyal gönderemedi. Uydu ana bilgisayarını güvenli moda sokarak yedek bilgisayarını aktif hale getirdi.

SİNYALİN GİTMESİ 4.5 SAAT SÜRÜYOR

NASA, teknik sorunun nedenini anlamaya çalıştıklarını ve New Horizons'ın birkaç gün içinde eski haline dönmesini beklediklerini açıkladı. Dünya'dan New Horizons'a bir sinyalin gönderilmesi veya uzay aracından iletilen sinyalin gelmesi 4,5 saat sürüyor. Bu nedenle teknik sorunun ne zaman giderileceği tahmin edilemiyor.

ROTASINDA DEĞİŞME YOK

Discovery News'e açıklama yapan New Horizons görevinin baş mühendisi Alan Stern, keşif uydusuna yapacağı tarihi geçiş için özel bir yazılım düzenlendiğini rotasına kaldığı yerden devam edeceğini belirtti.

Stern, New Horizons'ın yaşadığı sorunu çözmeye çalışırken yoluna devam edeceğini ve belirlenen zamanda Plüton'a ulaşacağını söyledi.

Güneş Sistemi'nde henüz hiçbir uydu tarafından yakından gözlemlenmeyen tek büyük gök cismi olan Plüton, 14 Temmuz'da New Horizons tarafından 12,500 km mesafeden görüntülenecek. Teknik sorunun aşılması halinde New Horizons iki saate yakın geçişi esnasında cüce gezegen ve uydularını gözlemleyecek.

UZAY ARACI DÜNYAYA 4.8 MİLYAR KM UZAKLIKTA

Uzaya 2006'da ateşlenen New Horizons, Dünya'dan 4,8 milyar km mesafede bulunuyor.

Kaynak: Discovery News ve Al Jazeera