BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

PLASTİKTE AVRUPA İKİNCİSİYİZ

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre; Türk plastik sektörü 2013 ilk çeyreğini, hem üretim...

Abone ol

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre; Türk plastik sektörü 2013 ilk çeyreğini, hem üretim de hem ihracatta yükselişle tamamladı. İlk çeyrek sonuçları, sektöre Avrupa ikinciliğini getirdi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2013 yılı ilk çeyrek sektör değerlendirme raporuna göre; yılın ilk üç ayını 2,2 milyon ton üretimle tamamlayan plastik sektörü üretimde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 13’lük bir artış yakaladı. 2011 yılında Fransa ve İspanya’yı geriden bırakan Türk plastik üreticileri bu yıl İtalya’yı da geçerek Almanya’nın ardından ikincilik koltuğuna yerleşti.
Plastik üretimi ile birlikte sektörün ihracatında da artış yaşandı. Hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatı, 2013 yılının ilk üç ayında, 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 1 milyar 250 milyon dolara yükseldi. Sektörün direkt ihracatı böyleyken ambalaj, inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler kanalıyla gerçekleştirdiği dolaylı ihracatı yaklaşık 2 milyar 500 milyon dolara ulaştı.
2013’ün ilk çeyreğinde, plastik sektörünün ihracattaki en büyük pazarlarını geçen yıl olduğu gibi Irak, Almanya ve Rusya Federasyonu oluşturdu. Bu üç ülkeyi sırasıyla; İngiltere, Fransa, Azerbaycan, Libya, Romanya, İran ve Bulgaristan takip etti.
PAGEV’in yayınladığı veriler, plastik sektörünün en büyük sorunu olan hammaddede ithalata bağımlılığın bu yıl da devam ettiğini ortaya koydu. 2013 yılının ilk üç ayında 2,76 milyar dolarlık hammadde ithal eden sektörün, 2013 sonundaki ithalatının 11 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Hammadde ithal ettiğimiz ülkeler sıralamasında; 416 milyon dolar ile Suudi Arabistan birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 233,5 milyon dolar ile Belçika ve 164 milyon dolar ile Almanya izledi.
2013 yılı ilk çeyrek sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, Türk plastik sektörünün ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu ve 2013 yılına girerken birçok sektörün üretim ve ihracatta gerileme yaşamasına rağmen plastik sektörünün çok önemli bir başarıya imza attığını vurguladı. Mehmet Uysal, plastik sektörünün Avrupa liderliğine bir adım daha yaklaşmasını firmaların yoğun ve özverili çalışmasının bir sonucu olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi: "Zaten 2016 hedefimiz Avrupa liderliği. Sektörümüzün 2013 yılı sonu büyüme hedefi ise yüzde 8. Bu hedef doğrultusunda üretimimizin 9 milyon tona, direkt ve dolaylı ihracatımızın ise 11,5 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz.”
Plastik sektörünün en önemli sorunu olarak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılığını gösteren Uysal, ilk çeyrekteki 2,76 milyar dolarlık hammadde ithalatının yüksekliğine dikkat çekti. PAGEV Başkanı Uysal, petrokimya konusunda ülkenin yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ancak, Türkiye’ye yakın dönemde petrokimya yatırımı yapılması söz konusu değil. Bu nedenle sektörümüzü hammaddede ithalata bağımlı bir sistemle nasıl geliştirebilir, nasıl büyütebiliriz konusundaki çalışmalara odaklanmalıyız.”
(İHA)