BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

PKKnın 2008 FALI!

Stratejist Laçiner PKK'nın falına baktı. 2008 PKK'nın son yılı olacak. Nisan'a kadar operasyon devam edecek.

Abone ol

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, "2008 yılını terör örgütü PKK’nın sahneden silindiği yıl olarak görmenin mümkün olduğunu" söyledi.

Laçiner PKK'nın 2008 falına baktı:

2008 PKK'NIN SON YILI OLACAK

Ordu başarılı operesyonlar yapıyor. ABD de 1 Mart tezkeresinin reddinin ardından askıya aldığı PKK’yı tasfiye sürecini şimdi yeniden başlatılmış görünüyor. Bunları üst üste koyduğumuz zaman; dışarıda ABD ile Türkiye arasında, içeride de ordu ile hükümet arasında uyum devam eder, hata ve olağanüstü bir gelişme olmazsa 2008 yılı PKK’nın son yılı olabilir.
Gelecek yılı, PKK’nın sahneden silindiği yıl olarak görmek mümkün 

DİKKAT! PKK'NIN YERİNİ BAŞKA BİR ÖRGÜT ALMASIN

2008'DE PKK’nın marjinalleşmiş, yığınsal desteğini kaybetmiş, bölgedeki nüfusu tamamen ortadan kalkmış bir örgüte döner. Ancak PKK’nın yerini başka terör örgütlerinin alması tehlikesinin de bulunuyor. Bu nedenle Türkiye’nin askeri operasyonlarını ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasal önlemleri içeren sivil operasyonlarla desteklemesi gerek. Yeni bir af yasasına gerek yok, mevcut yasada ufak değişikliklerin yeterli olacaktır. Önemli olan dağa çıkış nedenlerini ortadan kaldırmaktır.

OPERASYON BAHARA KADAR SÜRER

Operasyonların ucu açık, aylarca ve ihtiyaç olduğu sürece yapılabilir. Ancak kış aylarında yapılması da terör örgütü için daha fazla dezavantaj. Örgütün çok fazla manevra sahası bulunmuyor. Lojistik, ulaşım ve iletişimde ciddi problemler yaşıyor. Hatta ilk hava saldırılarında lider kadrosundan ölen ve yaralananlar var.  İpi çekilen terör örgütünün çok ciddi dağılma sürecine girdi. Önümüzdeki günlerde operasyonlar biraz daha kolay olacak.
Örgüt daha çok hata yapmaya zorlanmış olacak. Operasyonlarla örgütün baharda diri bir şekilde ortaya çıkması da engellenmeye çalışılıyor. 

ŞİMDİ ŞEHİRDELER, BAHARDA DAĞA DÖNECEKLER

Baharda şehirlerden geri kamplara gelecekler, gelsinler. Türkiye’nin uçağı, bombası bitmiyor ki, Mart’ta, Nisan’da yine vurulur. Bütün mesele bu operasyonlar için uygun olan şartların oluşturulmuş olmasıdır. Bunu devam ettirmektir. Bunu da Türkiye bahara kadar devam ettirecek gibi görünüyor

BARZANİ ENİNDE SONUNDA AYRILACAK

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de eninde sonunda PKK ile yollarını ayırmak zorunda kalacak. Ülke içinde, seçmen kademesinde, ABD, Avrupa ve dünya bazında PKK şu anda büyük bir yük. Eğer Barzani PKK ile yolunu ayırmazsa Barzani ile ABD, Ankara ve daha birçok güç arasında görüş farklılıkları artar ve bu krize doğru yol alır. Bunu da hiç kimse PKK için göze almaz. Aynısını DTP için de söylememiz mümkün

BARZANİ DEVAM EDERSE MAKAS AÇILIR

Nitekim, Türkiye-ABD ilişkilerinin 1 Mart tezkeresi öncesine dönmeye başlıyor.  Barzani’nin son çıkışını devam ettirmesi durumunda, Washington ile arasındaki makas açılır. Ayrıca, operasyonlar sürerken Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, hatta Barzani ya da Irak’tan başka bir yetkilinin Türkiye ziyaretinin çok büyük kazanım sağlar. Irak’tan birinin ziyareti, Ankara’ya gelip eleştiride bulunsa bile Türkiye’nin operasyonlarını tasvip ediyor olması anlamına gelir. Bu durumda kimsenin Türkiye’ye ’diyalog yolunu dene’ gibi bir söz söyleme fırsatının kalmaz.