BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.429,15
HABER /  GÜNCEL

PKKlılar Antalyada ağırlansın!

Teröristleri ikna etmek için sıra dışı bir öneri.. Etkin pişmanlık yasası hakkında ortaya atılan en farklı söylem bu oldu.

Abone ol

Org. Başbuğ'un teröristler için uygulanan etkin pişmanlık yasasını cazip hale getirme önerisine terör uzmanı İhsan Bal’dan destek geldi.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un, TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin daha etkin uygulanması halinde PKK’nın çözülmesinde daha iyi sonuçlar alınacağı yönündeki açıklamasına uzmanlar da destek verdi.

Terör uzmanı Doç. Dr. İhsan Bal, yeni yasa yapmak yerine uygulamanın cazip hale getirilmesinin daha yararlı olacağını söyledi. 2003'te Topluma Kazandırma Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından Silopi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun teslim olma noktası olarak seçildiğini hatırlatan Bal, yeterli güven ortamı sağlanamadığı için 'eve dönen' militan sayısının sınırlı kaldığını ifade etti.

SAHİLLERİN YAŞANABİLİR OLDUĞUNU BİLMESİ LAZIM

Bal, Org. Başbuğ'un 'Mutlaka kurulmalı' dediği Topluma Kazandırma Merkezleri'ne ise farklı bir yorum getirdi. "Kişilerin rehabilite edilmesi sürecinin realize edilmesi gerekir" diyen Bal, teslim olmanın ne şekilde cazip olacağını ise şöyle anlattı: "Pişman olarak dağdan inenler, uzmanların, iş atölyelerinin olduğu güzel bir yerde misafir edilmeli. Orda yetiştirilerek, bir meslek sahibi olmaları sağlanmalı. Bir kere Topluma Kazandırma Merkezleri, rehabilitasyon merkezleri gibi kalıcı tesisler olmalı. Bu tesisler deniz kenarı, göl kenarı gibi huzur veren bir yerde olmalı. Bir kısım otel veya kamu kampları kullanılabilir. Öyle güven vermeliyiz ki dağdakiler, 'Giden Antalya'da ağırlanıyor' demeli. 'Teröristi otelde mi ağırlayalım' diye eleştiri gelebilir ancak dağdakilerin, daha önce bomba atmayı düşündüğü sahilin, ne kadar yaşanabilir olduğunu görmesi lazım."

GÜVEN DUYGUSU

"Yasanın başarıya ulaşması için dağdaki militanın bundan haberdar olması gerekir" diyen İhsan Bal, devletin teslim olana güven duygusu vermesi gerektiğini kaydetti. Örgütün, "Teslim olursanız öldürülürsünüz" diyerek PKK elemanlarını korkuttuğunu anlatan Bal, "Hem cazip bir hayat vaat edelim hem de bunlara ulaşacak mekanizmalar kuralım" dedi. Bal, ailelerle görüşerek, çocuklarının teslim olması durumunda iş vaadinde bulunulmasını da önerdi.

KAÇ TERÖRİST PİŞMAN OLDU

Yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005 yılından 2009'a kadar bin 38 terörist, etkin pişmanlıktan yararlanmak için müracaat etti. Bunlardan 675'i hiçbir ceza almadı. TCK'nın 221. maddesinde şu ifade yer alıyor: "Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz"

DTP'YE ÇAĞRI

Terörün bitmesinde en büyük görevlerden birinin de DTP'ye düştüğünü kaydeden Bal, "Buraya gelin, ülkenizde size de ekmek var, demeliler" diye konuştu. (Seçkin Ergün-Bugün)