BIST 10.944
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.505,24
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan ortalığı karıştıracak 3 istek

Kandil Demokratikleşme Paketi için deklarasyon yayınladı. PKK'nın üç isteği var. Bu isteklerin karşılanması çok zor görünüyor.

Abone ol

İNTERNETHABER - Hükümetin açıkladığı Demokratikleşme paketine Kandil'in nasıl yanıt vereceği merak konusuydu.

BDP ile değerlendirme yapan Kandil yönetiminden uzun süre ses çıkmadı. Daha önce bu konuda deklarasyon yayınlanacağı duyurulmuştu.

O deklarasyonda bugün yayınlandı. Kandil'den gelen açıklama pek de iç açıcı değil. PKK yönetimi işi yokuşa sürdü ve karşılanması zor olan taleplerde bulundu.

DEKLARASYONDA 3 TALEP VAR

Kandil'in Demokratikleşme Paketi deklarasyonunda PKK 3 isteğini sıraladı. Bu istekler şöyle;

Temel talepler;

1-Kürtlerin temel hakları anayasal güvenceye alınmalı (Kürtlerin varlığının, kimliğinin, Kürt kültürünün anayasal ve yasal güvenceye alınması, Kürt kimliğiyle düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün tanınması.)

2-Kürtlerin bir toplum olarak kabul edilmesinin gereği öz yönetiminin, yani demokratik özerkliğin kabul edilmesi.

3- Her düzeyde anadilde eğitiminin kabul edilmesi.

AÇIKLAMADAKİ KRİTİK BÖLÜM

PKK'nın yayınladığı deklarasyondaki kritik bölümde Kandil yönetiminin demokratik siyasi çözümden yana vurgulandığı belirtiliyor. Ancak bu bölümün devamında gelen açıklama 'silahı' ortaya koyuyor.

Açıklamadaki o bölüm şöyle;

"Kürt Özgürlük Hareketi olarak demokratik siyasi çözümden yanayız. Her zaman da tercihimiz bu yönlü olmuştur. Önder Apo yirmi yıldan fazladır bu yönlü çaba göstermektedir.

Bu yönlü çözümü Hareketimiz Türk devletiyle müzakere temelinde pratikleştirmeyi bugün de tercih etmektedir. Önder Apo ve Özgürlük Hareketi’nin makul yaklaşımı ve sabrı böyle bir yolu tercih etmesi nedeniyledir. Bu yaklaşım, Türk devleti ve AKP hükümeti için tarihi bir şans ve fırsattır. Ancak bu şans ve fırsata şimdiye kadar hoyratça yaklaşılmıştır. Eğer bu tutumdan vazgeçilir, Önder Apo ve Özgürlük Hareketi gerçek anlamda muhatap alınır, rollerini oynamaları için yasal düzenlemeler yapılır, Kürt sorununun çözümü konusunda müzakerelere geçilir ve tarafsız gözlemci heyetlerin bulunduğu ve toplumun önemli kesimlerinin bizzat katılımının ve düşüncelerinin alındığı bir çözüm süreci içine girilirse, Hareket olarak üzerimize düşeni bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tereddütsüz olarak yerine getireceğimiz açıktır.

BUNLAR OLMAZSA...

"Eğer Kürt sorununun çözüm diyalektiği ve gerekleri yerine getirilmez, bugünkü tutumda ısrar edilir ya da bugünkü tutum farklı biçimde sürdürülmek istenirse Hareketimiz bu durumu değerlendirecek, teorik çizgimiz ve paradigmamız doğrultusunda özgür ve demokratik yaşamı kendi iradesi, gücüyle yeni yol ve yöntemlerle gerçekleştirme yoluna gidecektir. Özgür ve demokratik yaşam hakkının tanınmadığı bir ortamda Kürtlerin özgür ve demokratik yaşamlarını kendi irade ve güçleriyle gerçekleştirmeleri meşru bir haktır. Bu çerçevede çok boyutlu bir yeni mücadele dönemi başlatılacaktır. Çatışmasızlığın nasıl sürüp sürmeyeceği, Hareket olarak hangi yol ve yöntemi tercih edeceğimiz AKP hükümeti ve Türk devletinin önümüzdeki günlerdeki tutumuna bağlı olacaktır."

KANDİL DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ DEKLARASYONU TAM METNİ