BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan devlet parasıyla ilaç vurgunu

Aile hekimliği uygulamasını fırsat bilen PKK, doktorları tehdit ederek milyar dolarlık vurgundan pay alıyor.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilaç yolsuzluklarına yönelik başlattığı incelemelerde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Terör örgütü PKK'da bu yolsuzluklardan en çok pay alanlar arasında. 

TC kimlik numarası ile ilaç alımını ve aile hekimliği uygulamasının avantajlarını fırsat bilen dolandırıcılar ise Doktor, eczane ve sahte hasta...

PARAYI PKK, DOKTOR VE ECZACI PAYLAŞTI

Güneydoğu'da faaliyet gösteren eczane ve doktorlar ile anlaşan PKK mensupları, hasta olmayan hatta Kandil'de bulunan yüzlerce örgüt üyesine yüz binlerce liralık ilaç yazdırdı. Devletin bu ilaçlar için eczanelere ödediği paralar da örgüt-doktor ve eczacı arasında paylaşıldı.

EN FAZLA MAMA ÇÜNKÜ... 

Bu yöntemde en fazla mama alındığı da tespitler arasında. Mamanın tercih edilme sebebi ise hem gıda olarak kullanılması hem de aylık 1.000 ila 2.000 TL'ye kadar eczacıya getiri sağlaması olarak gösteriliyor. Yine yolsuzlukta en pahalı ilaçlar seçiliyor. Bir TC kimlik numarasına aylık 2 ila 64 bin liralık ilaç kesilebiliyor. Yüzlerce sahte hasta ile bu vurgun kısa sürede milyonları buluyor.

İLK HEDEF GENÇ DOKTORLAR

Terör örgütünün bu tekniği bazen tehdit ve şantajla da ilerliyor. Bölgede görev yapan doktorlar arasında kırsal kesimde tehditle ilaç yazdırılma oranı çok yüksek. Bazen önlerine onlarca kimlik konulduğunu ifade eden doktorlar yaşanan sıkıntıyı şöyle özetliyorlar: "Aile hekimliği burada ciddi suiistimaller başlattı. Bir kişi elinde onlarca kimlikle geliyor. Doktor, 'hastalar nerede' dediğinde önce 'Çok hastalar' ya da 'kar yolları kapadı' gibi bahaneler üretiliyor. İlaç yazılmazsa tehdit başlıyor. Bu isimler özellikle de göreve yeni başlayan genç doktorları hedef olarak seçiyor."

HASTA ÜZERİNDEN KOMİSYON


Yapılan araştırmalara göre ilaç yolsuzluğu sadece Güneydoğu'da ve örgüt üzerinden yaşanmıyor. Türkiye'nin birçok ilinde 5-10 kişiden oluşan ilaç dolandırıcıları var. Eczane ve doktorlara sahte hasta temini yapan bu isimler kesilen ilaçlar üzerinden komisyon alıyor.

1.5 MİLYAR DOLARLIK VURGUN

Sabah'ın haberine göre, aile hekimliği uygulamasının adeta ilaç yazma sistemine dönüştüğünü ifade eden yetkililer bu durumun son bir yıl da ilaç harcamalarında yüzde 16'lık bir artışa neden olduğunu bu durumun mali boyutunun ise 1.5 milyar doları aştığını belirtiyor.