BIST 9.493
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.488,15
HABER /  GÜNCEL

PKK yeni bir ateşkes ilan edebilir mi?

Taraf yazarı ve Ankara Temsilcisi Lale Kemal, açlık grevlerinin son bulmasıyla başlayan süreçten bir barış ihtimalinin doğabileceğini iddia etti...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Binlerce tutuklu ve hükümlüyle birlikte BDP'li vekillerin de katıldığı açlık grevlerinin Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla son bulması ilginç yorumlara konu oluyor. Taraf yazarı ve Ankara Temsilcisi Lale Kemal bugünkü yazısında Kürt sorunu için yeni bir sürecin başlayabileceğini iddia etti.

Taraf yazarı eski MİT müsteşarı yardımcısı Cevat Öneş'in yorumlarına dayandırdığı analizinde PKK cephesinde alınacak olası bir ateşkes kararı ve hükümetin atacağı bazı adımlarla Kürt sorununda bir bir barış evresine geçilebilir dedi.

Lale Kemal, "Açlık grevlerinin sonlanması barış ortamını canlandırabilir" başlıklı yazısında ufuktaki ateşkes ihtimali için şöyle yazdı:

Diğer yandan, BDP’nin, Bakan Ergin ile temasa geçerek Mehmet Öcalan’ın ağabeyi ile görüşmesini

KÜRT SORUNUNDA UFUKTA
BARIŞ FALAN YOK!


Akşam'ın yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, açlık grevlerinin sona ermesiyle oluşan olumlu havanın "geçici ve fazla iyimser" olduğunu söyledi, "ufukta barış yok" dedi...

(HABERİN DEVAMI...)
kurtsorunu-baris-kucukkaya.jpg 


DEVLET İMRALI İLE YENİ BİR
MÜZAKERE SÜRECİ Mİ BAŞLATTI?

Radikal yazarı ve Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, açlık grevlerinin bitmesiyle başlayan yeni süreci yorumladı, devletin diyalog kapısını araladığını iddia etti...
(HABERİN DEVAMI...)
deniz-zeyrek-muzakere-imrali.20121119162004.jpg 

sağlamış olması, bu partinin, bazı vekillerinin de eyleme katılmasına rağmen, açlık grevlerinin sonlanması için çaba göstermiş olması nasıl yorumlanabilir?

Kürt sorununa kafa yoran isimlerden MİT Müsteşar eski Yardımcısı Cevat Öneş ile dünkü telefon görüşmemizde, toplumsal dinamiklerin barışı dayattığına işaret ederken, açlık grevlerinin, gerek BDP, gerek MİT gerekse silahların susmasını isteyebilecek bir PKK fraksiyonunun girişimleriyle sonlandırılarak diyalog ortamının hazırlanmakta olduğunu gösterdiğine işaret ediyordu. Anadilde savunmanın önünün açılmış olmasına ek olarak hükümetin, bir güven artırıcı önlemler paketini (GAÖ) açıklaması gerektiğini belirten Öneş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, resmî dilin Türkçe olduğunun tartışılamaz bir madde olarak muhafaza edilmekle birlikte Kürtçe eğitimin bir süreç içerisinde gerçekleşeceğinin lüzumu, seçim barajının düşürülmesi ve hükümetin hazırlamakta olduğu 4’ncü yargı paketinde, Türk Ceza Kanunun’daki anti demokratik maddelerin temizlenerek ifade özgürlüğünün hayata geçirilmesini bu paket içinde yer alması gerekli unsurlar olarak sıralıyordu.

Hükümetin, bu adımlar atılırken güvenlik eksenli yaklaşımı ve milliyetçi söyleminden uzaklaşması gerektiğine işaret eden Öneş, açlık grevlerinin sona erdirilmesi için yapılan temasların ve Arınç gibi isimlerin verdikleri demeçlerin, BDP ve PKK’da barış isteyen çevreler ile Öcalan’ın da içinde bulunduğu bir ekiple devlet arasında, barış sürecinin yeniden başlayabileceği ve bir ateşkes sürecine girilebileceği yolunu açmış olabileceğine işaret ediyordu.

Gözlerini Köşk’e diken dolayısıyla milliyetçi kartı açıkça oynayan Başbakan Erdoğan’ın, açlık grevcilerini kışkırtıcı söylemleri, PKK ve BDP’yi şantajcı gibi tanımlamalarla sert bir üslup kullanmış olmasına rağmen kendi önderliğinde bir devlet aklının barış arayışlarını sürdürdüğü izlenimi güçleniyor.

Yazının tamamı için