BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevindekiler Erdoğan'ı haklı çıkardı

Açlık grevi eylemine devam eden hükümlü ve tutukluların yapılan muayenesinde herhangi bir sağlık sorununa rastlanılmadığı açıklandı.

Abone ol

Kimilerine göre açlık grevi, kimilerine göre ise ölüm orucu.. Türkiye 68 gün bu iki sözün oluşturduğu gerginliği yaşadı.

Cezaevlerindeki mahkumların, "Öcalan'a uygulanan tecrit kaldırılsın" diyerek başlattığı eyleme daha sonra BDP'li vekiller de katıldı. Medyada sık sık grevciler içinde fenalaşanlar olduğu ve ölümün eşiğine geldiği haberleri yayınlandı.

Ancak bazı bölgelerden gelen raporlar ise şok ediciydi. Açlık grevinde olduğu söylenen bazı mahkumların 2 kilo aldığı belgelenince kafalar iyiden iyiye karışmıştı.

Peki greve katılanlar arasında durumu gerçekten kritik eşiğe gelen mahkum oldu mu? Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesindeki hastanelerde tutuklu ve hükümlülerin yapılan muayene, tetkik ve tedavi işlemlerinin devam edildiği açıklamada şuana kadar ciddi bir sağlık probleminin bulunmadığı kaydedildi.

Diğer bölgelerde hastanelere kaldırılan grevciler arasında da sağlık durumu kötü olan tutuklu yok.

Bu durum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grevler başladığı günden beri, "Bunların yaptığı blöf. İçeride yiyip içip keyif yapıyorlar" sözünü gündeme getirdi.

Başbakan Erdoğan, Mısır ziyareti öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında, 'Açlık grevi konusunda, açlık grevinin amacının ne olup olmadığı çok çok önemli. Bakın şimdi siz bir örnek verdiniz Serap kızımızla alakalı. Serap kızımızın bulunduğu otobüse molotof atmak suretiyle ölümüne sebep olan katillerin de açlık grevinde olduğunu söylüyorsunuz. Şimdi bu bir şantaj değil de bir ajitasyon değil de nedir? Bunların hepsi şantaj. ' yorumunu yapmıştı.

BİTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEDİ

Geçen hafta içi Öcalan'a, istihbarat birimleri aracılığıyla, 'açlık grevindeki bazı tutuklu ve mahkûmların ölüm sınırına geldiği ' bilgisi iletildi. Cezaevlerinden cenazeler çıkmadan devreye girmesi ve ailesi ile görüşmesi istendi. Öcalan'ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu'nun Cuma günü için görüşme talebine yine 'koster bozuk ' yanıtı verildi. Aynı gün, Adalet Bakanlığı yetkilileri, Mehmet Öcalan'ı telefonla arayarak, 'ağabeyi Abdullah Öcalan'ın aileden bir kişi ile görüşmek istediğini' bildirdi. Adalet Bakanı Ergin'in bilgisinde yürüyen süreçte, kardeş Öcalan acele olarak İmralı'ya gönderildi. Bakanlıktan Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na yollanan özel izinle, görüş günü olmaması rağmen, Öcalan kardeşlerin görüşmesi sağlandı.

İmralı'dan önce akşam saatlerinde kardeş Öcalan aracılığıyla 'açlık grevini bırakın' çağrısı geldi. Bu süreçte Öcalan'ın önümüzdeki günlerde avukatlarıyla görüşeceğine dair söz verildiği ileri sürüldü. Mehmet Öcalan'ın açıklamalarının ardından İmralı'nın çağrısının açlık grevindekilere iletilmesi için BDP'ye de özel görüş izni çıkarıldı.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı ile görüşüp Diyarbakır Cezaevi'ndeki eylemcilerle görüşmek için özel izin istedi. BDP milletvekilleri çeşitli cezaevlerindeki mahkûmlara Öcalan'ın çağrısını iletti. Önceki gece çok sayıda eylemci grevini sonlandırdı. Dün sabah itibariyle ise Türkiye genelinde eylem sonlandırıldı.

Eylemciler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra durumu acil olanr 80'e yakın mahkûm hastaneye sevk edildi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde hastaneye sevk edilen tutuklulara BDP Milletvekili Adil Kurü refakat etti. Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki eylemciler hastaneye kelepçeli gitmemek için dilekçe verdi.