BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
HABER /  GÜNCEL

PKK tarih verdi Mart ya da Nisan ayında

PKK'nın lider kadrosunda yer alan Remzi Kartal, CNN Türk'ten Şirin Payzın'a konuştu. Remzi Kartal, çözüm için tarih verdi Mart ya da Nisan ayı.

Abone ol

PKK'nın lider kadrosu içinde yer alan ve Avrupa'da yaşayan Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal CNNTürk'ten Şirin Payzın'a konuştu.

Kandil çözüm süreci taslağı konusunda ilk kez net durdu. Öcalan'ın arkasında olduklarını duyuran Remzi Kartal tarih de verdi.

Türkiye'deki terörü bitirmesi beklenen çözüm süreci Mart ya da Nisan ayında nihai hedefe ulaşmış olacak.

İşte Şirin Payzın'a açıklamalar yapan Remzi Kartal'ın Kandil mesajları;

SEÇİME KADAR BU İŞ BİTER

-Liderimiz Öcalan, 'Bu meseleyi 4-5 ay da çözeriz' diyor. Mesele hükümetin de bunu istemesi. Bırakın Haziran seçimlerini hükümet hazır olup da adım atarsa, Mart Nisan gibi sonucu alırız. Halk bu çözümü istiyor, destekliyor. Şeffaflık sağlanır, halka doğruları anlatırsak, seçime kadar bitiririz bu işi.

ÖCALAN BAŞ MÜZAKERECİ

-"Müzakerelere nasıl geçileceği belli. Baş müzakereci olarak Sayın Öcalan'la müzakereler başlamalıdır, tek başına müzakereyi yürütemez. Hükümetin de kendi müzakere heyetini belirleyerek süreci başlatmalıdır. Gözlemci heyetin de biz olması gerektiğini düşünüyoruz.

SİLAHLARI NE ZAMAN BIRAKACAKLAR?

-Silahın bırakılması, sokaktaki olayların bitmesi, istikrar ve sükunetin sağlanması hak ve hukukun karşılanmasıyla olacak. 'Silah susacak, her şey bitecek sonra biz adımları atacağız' diyorlar ama dünyada bunun bir örneği yok. Kim mücadelesini hükümetin inisyatifine bırakır? Kamu düzenin sağlanması tamamen gerekli adımların atılmasına bağlıdır. Adımlar atılırsa kamu düzeni de yerine gelir.

KANDİL ÖCALAN'IN ARKASINDA

Kürt halk önderi Sayın Öcalan bir proje sundu. Bu hem hükümete hem de Kandil'e iletildi. Kandil, 'Biz önderliğimizin sunmuş olduğu bu programı sratejik olarak görüyoruz ve tamamen arkaskındayız' dedi. Hükümet de bu programı kabul ederse, biz, Kandil üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Bu programın içindeki her adımı yerine getirmeye hazırız. Şimdi hükümetin cevabını bekliyoruz. Hükümetin tavrı belirleyecek bundan sonrasını. Biz tavrımızı net koyduk. Öcalan'ın arkasındayız.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ TASFİYE Mİ EDİLİYOR?

Bu dedikoduları özellikle çıkarıyorlar. Bu Cumhurbaşkanı'nın 'Amerika'yı Müslümanlar keşfetti' gibi gündem saptırmalarından biri. Ne gündemimizde böyle bir şey var ne de böyle birşey söz konusu. Kürt hareketi insana değer veren bir harekettir. Demirtaş büyük bir değerdir. Çok önemli bir siyasetçidir. Halk kendisini seviyor. Selahattin Demirtaş ve HDP'yi seçimler öncesi yıpratmaya çalışıyorlar.

KOBANİ OLAYLARINI KANDİL Mİ PLANLADI?

-Kandilin ve örgütün özellikle planladığı, 'şu gün şu saatte olsun' diye örgütlediği olaylar değildi. O olayları örgütleyen bizzat Cumhurbaşkanı'nın kendisidir. Özellikle yaptı. Tansiyon yükseldiğinde HDP Eş Başkanı Demirtaş, ABD'deydi. Davutoğlu, doğrudan mesaj gönderdi, 'gel görüşelim, meseleyi çözelim' diye... Zaten HDP bunu istiyor, hükümetle yüz yüze görüşmek, dialog istiyor. Üç saatten fazla görüştüler. Davutoğlu'nun amacı tansiyonu düşürmekti. Davutoğlu, Kobani'nin düşmesine asla izin vermeyeceklerini, Salih Müslim'le görüşmek istediklerini söyledi. Demirtaş'la son derece samimi bir görüşme yaptı. Bu tavır kamuoyunu Kürtleri beklenti içerisine soktu. Kobani'nin düşmesi demek sürecin de çökmesi anlamına gelecekti. Ama tam hava yumuşamışken, Davutoğlu'nun açıklamalarına rağmen, Cumhurbaşkanı ne yaptı? Çıktı, 'Kobani düştü düşecek' dedi. Sanki seviniyormuş gibi takındığı tavır halkı sokağa döktü. Ekim olayları Kandil, Demirtaş'ın emri ya da yaklaşımı yüzünden değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzünden oldu.

KOBANİ OLAYLARI İLE HÜKÜMETİ KURTARDIK

-Bakın 6-8 Ekim olaylarında biz aslında AKP iktidarının hayatını kurtardık. O sokak eylemleri iyi ki oldu bu hükümetin de çok işine yaradı, farkında değil. Yardım ettik hükümete. İki tarihsel görev yaptık. Bir; sokak protestolarıyla, Kobani'ye sahip çıkarak, sesimizi duyurarak Kobani'nin düşmesini önledik. İki, eğer Cumhurbaşkanı'nın istediği gibi Kobani düşmüş olsaydı, Türkiye şimdi Suriye'nin içinde bulunduğu duruma düşmüş olacaktı ve 6-8 Ekim olayları da sürekli hale gelecekti. Biz Kobani'nin düşmesini engelleyerek Türkiye'yi ve hükümeti kurtardık ama iktidar hala bunu görmüyor.