BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKK Suriye'de neden bayrak dikti?

PKK'nın Suriye sınırına bayrak dikmesi tesadüf mü? Kuzey Irak'ta yaşananlara bakılmadan bu soruya cevap vermek çok zor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Barzani-Türkiye ittifakına karşı Suriye ve PKK mesaj mı veriyor? Erbil'de K. Irak yönetimi ve Türk tarafının imzaladığı öne sürülen bir belge, PKK'nın Suriye emellerine taş koyacak türden.

PKK KULLANIMA HAZIR SİLAH

Türkiye'nin güneyde dostu kalmadı. Irak merkezi hükümeti, Suriye ve İran blok halinde hareket ediyor. Bu üç ülkenin arkasında da Rusya bulunuyor. Daha uzakta ise Çin var. Bir de Kandil'e demir atan PKK var.  "Düşmanımın düşmanı benim dostumdur" prensibinden yola çıkan örgüt, değişen ortamlara çabuk adapte olabiliyor. Ortaya çıkan "fırsatlara" açık bir yapı. Daha açık ifadeyle Ankara'ya diş bileyenler için gerçek anlamıyla bir silah.

TERÖRİSTLER SURİYE'DEN SİLAHLAR RUSYA'DAN

Dağlıca Yeşiltaş Karakolu'na düzenlenen saldırıda çıkan çatışmada bahçede ölü geçirilen 7 PKK'lının uyrukları şaşıtıcı değil aslında. 7 PKK'lıdan 4'ü Suriye ve İran uyruklu çıktı. 'Renas Merivan' kod adlı Ferşid Fethi ile 'Hozan Aras' kod adlı Seyit Ramazan Mahmudi'nin Suriye uyruklu, 'Xoşmer Zilan' kod adlı Şirvan Muaver ile 'Hejar Hewraman' kod adlı Mehmet Şerif Yusufi ise İran uyruklu. PKK'lıların üzerinden çıkan silahların tamamının da Rus yapımı.u.20120627162530.jpg

İKİ SANSASYONEL EYLEMİN ZAMANLAMASI

Hakkari Yeşiltaş Karakolu'na düzenlenen saldırının zamanlaması dikkat çekici. 300 PKK'lının sınırdan sızıp saldırması hem Erbil'e hem de Ankara'ya gözdağı şeklinde okunabilir. Hemen arkasından Suriye'nin göz göre göre Türk uçağını düşürmesi, "Türkiye savaşa mı çekiliyor?" sorusunu gündeme getirdi. Dahası iki gün önce Suriye'den 1 general, 2 albay, 2 binbaşı, 1 üsteğmen ve 33 askerin Türkiye'ye geçtiği unutulmamalı.

"ÇAPULCU" OLDU DOST

Görüldüğü üzere Türkiye'nin güneyi alev alev yanıyor. Tek tutunacağı dal ise K. Irak. İşin tuhaf tarafı Bir dönem Ankara'nın "çapulcu" dediği ve büyük PKK eyleminden sonra "Erbil'i bombalayalım" sesleri çok değil 6-7 yıl önce dillendiriliyordu. Köprünün altından çok sular aktı. Hedef tahtasına oturtulan Barzani, şimdilerde Türkiye'nin adeta kankası oldu.

TÜRK ŞİRKETLER BARZANİ'NİN CAN DAMARI

Kuzey Irak'ın Dubaisi denilen Erbil'in arka planında Türk işadamları var. Bir anlamda ekonomik entegrasyona gidiliyor. Ankara, Barzani'ye silahla yaptıramadığını Türk sermayesiyle yaptırma peşinde. 

EKONOMİK ENTEGRASYON

Dev Türk şirketleri için müthiş fırsatlar var Kuzey Irak’ta. Bini aşan Türk şirketi her alan faaliyet gösteriyor. Bölgede Türk yatırımları yüzde 51'e fırladı. Türkiye'yle Kuzey Irak'ı bağlayan Habur'dan her gün 1500 kamyon, 700 sivil araç geçiyor. Petrol yüzünden Bağdat Yönetimi ile ipleri koparma noktasına gelen Kuzey Irak yüzünü Türkiye'ye çevirmiş durumda. Türk dizileri, sanatçıları ve markaları gündemi belirliyor.

ERBİL'DE KKTC BAYRAĞI

Erbil'e 3 Türk havayolu şirketi haftada 24 uçuş gerçekleşiriyor. Erbil Uluslararası Havalimanı'nın içinde dünya ülkelerinin bayrakları sıralanıyor. İlk sürpriz de burada başlıyor. İlk sırada Türkiye sonra da dünyanın tanımadığı KKTC'nin bayrağı var. Türkiye ile yıllık 9 milyar dolar kayıtlı karşılıklı ticaret var. Vakko'dan Beymen'e, Ülker'den Vestel ve Arçelik'e kadar Kuzey Irak'taki bütün caddeleri Türk markaları süslüyor. Türk firmalarının yarattığı istihdam ise 80 binden fazla.

DEMİRYOLU ÖNERİSİ

Hakkari'de yapımı devam eden Kayak tesisi ve Havaalanı güneydeki Kürtleri de cezbediyor. Ocak ayında Türk işadamlarını kabulü sırasında Avrupa'ya kadar uzanacak demiryolu yapılmasını önermişti. 

İşte bu çıkar ilişkilerinde PKK, "ayrık otu" gibi duruyor. Kandil'deki PKK varlığına ses çıkarmasa da, kendi bölgesinde örgütün yoluna taş koyan politikalar izliyor. Şubat ayında Erbil'de yapılan Suriyeli Kürtlerin toplantısına PKK'nın Suriye kolu olan PYD çağrılmamıştı. Barzani'nin Suriye konusunda Türkiye'ye yaslanması, PKK'nın penceresinden "işbirlikçilik" olarak görülüyor.

PKK'NIN SURİYE UZANTISI PYD'Yİ ÇÖKERTME İTTİFAKI

Nitetim örgüte yakınlığıyla bilinen haber ajansı ANF'de Barzani aleyhine haberler sıkça görmek mümkün. yayınlanan "Hewler, Batı Kürdistan'ı göçertmek mi istiyor?" başlıklı haberde Suriye'den kaçan Kürt mültecilerin Irak'ta Barzani'nin peşmergeleri tarafından işkencelere maruz kaldığını yazdı.

ERBİL'DE İMZALANAN PROTOKOL İDDİASI

Erbil'de yazıldığı iddia edilen gizli ibareli belgeyi gündeme getiren sitede yer alan habere göre, K. Irak yönetimi Türkiye'nin Suriye politikasına ev sahipliği yapıyor. Belgede ayrıca, "Olası çatışma durumlarında Suriye Kürtlerinin bir göç durumunu yaşaması halinde Türkiye topraklarına yönlendirmek, bir kısmının da Kuzey Irak’a özellikle KDP denetimindeki kentlere göçlerini teşvik etmek" ifadeleri yer alıyor.

K. IRAK'TA MİT BAĞLANTILI İNŞAAT ŞİRKETLERİ

Haberde Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki istihbarata bağlı inşaat şirketleri üzerinden yürütülecek faaliyetlere de dikkat çekiliyor: “Gelen gençlerin tekrar dönmemeleri için ilgili genel müdürlüklerimizle anlaşmaları bulunan ‘İYİ YAPI-UYK-‘ ve “KURAN-CML-‘ kod inşaat şirketleri ve bağlı şantiyelerde ve diğer duyarlı hizmet sektörlerinde işe alınmalarına yardımcı olmak, öncelik vermek. Değişik etkinliklerde bölgede kalmalarını sağlamak, aileleri ile geleneksel ilişkilerinin sürdürülmesi ve maddi destek olmalarının teşvik edilerek güven yaratılmasını sağlamak."