BIST 10.557
DOLAR 32,17
EURO 35,14
ALTIN 2.430,92
HABER /  GÜNCEL

PKK Roj TVyi kullanıp, tehdit etti!

PKK kamplarını ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafları veren Roj TV eski Genel Müdürü Manouchehr Zonoozi, ölümü göze aldığını söyledi.

Abone ol

Danimarka’nın yüksek tirajlı Berlingske Tidende Gazetesi’ne, özel albümündeki PKK kamplarını ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafları veren Roj TV eski Genel Müdürü Manouchehr Zonoozi, ölümü göze aldığını söyledi.

Bir yıl önce Roj TV ile PKK arasındaki bağlantılarla ilgili tüm delilleri polise verip bildiklerini de anlattığını belirten Zonoozi, neden polise gittiğini şöyle anlattı: “Beni kullandıklarını düşünüyorum. Ben Kürtlere iyi bir hizmet sunacağımıza inandığım için bu kuruluşa 10 yıl hizmet verdim. Kürtlerin davasına sempatim var. Kürtler sadece Türkiye’de değil, Suriye, İran gibi ülkelerde de baskı altında. Medya aracılığı ile insanlara mesaj verebiliriz diye düşünmüştüm. PKK beni kullandı.”

Danimarka Bankası uyarmıştı

İran asıllı 51 yaşındaki Zonoozi, 2004’te Belçika polisinin PKK’nın gizli hesaplarındaki 350 milyon Belçika Frankı’na (8.7 milyon Euro) el koyduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Roj TV’nin PKK ile direkt bir bağlantısı olduğunu, paraların PKK’dan geldiğini bilmiyordum. Türk medyasının uydurduğu bir kampanya olduğunu sanıyordum. Danimarka Bankası, Roj TV’ye aktarılan paraların büyüklüğü konusunda beni uyarmıştı. Sadece 2004’de Kürt Kültür Fonu Roj TV’ye 38 milyon Kron (5.1 milyon Euro), 2005’de 52 milyon Kron ödeme yapmıştı. Bu paraların PKK’dan geldiğini, Erbil yakınlarındaki PKK kampına yaptığım ziyarette öğrendim.

Ölüm tehdidi alıyorum

Karayılan, PKK’nın faaliyetleri ile Roj TV’nin faaliyetlerini birbirine karıştırmamamız konusundaki teklifimi kabul etmişti. Ancak 2008’de PKK’nın Belçika’daki yöneticilerinden ölüm tehditleri alınca görevimi bıraktım. PKK benden 500 bin Kron Roj TV’ye para ödememi istiyor. Bana 26 bin Kron (3500 Euro) maaş sözü verildi. Cebimden çok para ödedim. Kanalın birinci adamıydım. Bir şey olursa ben hapse girecektim. Bu nedenle polise her şeyi anlattım. Ama bir şey yapılmadı. PKK’dan tehditler alıyorum. Amacım gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak.”

Zonoozi, 2006’da iki hafta kaldığı PKK kampında, Komünizm ve Abdullah Öcalan ile ilgili kurs aldığını itiraf ederek, “Bize kurs verilirken, Türk ordusuna karşı çatışacak PKK’lılar da eğitim alıyorlardı. İş toplantısını bir mağarada yaptık. Karayılan, bilgisayarını açtı ve PKK’nın Roj TV’ye milyonlarca Euro’luk yardımından bahsetmeye başladı. Mağaradaki toplantı resmi olarak sözde yapılmamıştı. Polise her şeyi anlattım ama yetkililer görmemezlikten geldi. Danimarkalıların kafasında sadece islami terör var. PKK’nın üzerinde duran yok” dedi.

‘Gazeteci’leri eğitiyormuş

MANOUCHEHR Zonoozi, PKK ile Roj NV (Haber ajansı) arasındaki bağın en güzel kanıtının Murat Karayılan’ın uydu telefonu ile her gün bağlantı kurarak talimatlar vermesi olduğunu belirterek, Karayılan’ın sadece Roj NV ile değil, PKK’nın Belçika ve Avrupa’daki diğer yöneticileriyle de sürekli konuştuğunu söyledi. Roj NV ve Roj TV’ye çalışan gazetecilerin sık sık PKK kamplarına giderek kurs aldıklarına dikkat çeken Zonoozi, Roj TV yönetim kurulu başkanı Danimarkalı avukat Henrik Caprani dahil, tüm çalışanların PKK bağlantısı hakkında bilgileri olduğunu, kendisinin ise bir kör gibi olup bitenlerin geç farkına vardığını söyledi.

Savcı: Hasıraltı yapmadık

ROJ TV davasına bakan savcı Lisse Lotte Nilas, ilk kez konuşmama kuralını bozarak, kendilerine gelen yeni delilleri kesinlikle hasıraltı yapmadıklarını, değerlendirdiklerini söyledi.  Parlamento Hukuk Komlisyonu Başkanı, Danimarka Halk Partili Peter Skaarup ise hükümetin konuyla ilgili olarak parlamentoya ve Danimarka halkına hesap vermesini istedi.

Erdoğan’ın toplantısındaydı

DANİMARKA medyasına yaptığı açıklamalarla tüm dikkatleri üzerine çeken Manouchehr Zonoozi, 2005 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Anders Fogh Rasmussen ile yapacağı basın toplantısını kameraman olarak izlemeye gelmişti. Erdoğan, sonrasında ‘Roj TV var’ diye toplantıyı katılmamıştı. O dönemde herkes Roj TV’nin kadın muhabirine odaklanmıştı, ancak kameranın ardındaki isim televizyon kanalının direktörü Zonoozi idi. Hürriyet Zonoozi’yi görüntülemişti.