BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 34,99
ALTIN 2.325,69
HABER /  GÜNCEL

PKK PYD ortaklığında flaş deliller!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ‘PKK’nın PYD’ye destek verdiği’ yönündeki değerlendirmelerine kaynak olan gelişmeler ortaya çıktı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “PYD insan unsurunu ve silahlı gücünü Kandil’den alıyor” açıklamasının ardındaki delillere ulaşıldı.

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre; istihbarat birimleri, biri kadın üç üst düzey PKK’lının, PYD içinde faaliyet gösterdiğini tespit etti. Kadın PKK’lı “Meryem” ve “Melsa” kod isimlerini kullanan Fatma Demir’in PYD’nin kadın kolları YPJ içinde görev aldığı belirlendi. Ayrıca, “Doktor Şervan” kod adını kullanan Mehmet Şerif Aslan’ın PYD’nin Serekaniye sorumlusu, “Dilovam” kod adlı Bedirhan Abo’nun ise PYD’nin Rojava askeri kanat genel sorumlusu olduğu tespit edildi.

KADIN SAVAŞÇI SORUMLUSU

ABD’nin, Suriye’nin kuzeyindeki bölgeyi IŞİD’in elinden almak için PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlanan PYD’ya destek vereceğini açıklaması Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Başbakan Davutoğlu’nun ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında uçaktaki gazetecilere, “PKK’nın PYD’ye destek verdiği” yönündeki değerlendirmelerine kaynak olan gelişmeler ortaya çıktı.

pkk.20150929033119.jpg

Özellikle Rojava bölgesindeki PYD güçleri içinde yer alan PKK’lılara yönelik çalışmalar yürüten istihbarat birimlerinin yaptığı saptamalar sonrasında Davutoğlu’na raporlar iletildiği belirtildi. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, istihbarat birimlerinin tespitleri şöyle:

- Meryem ve Melisa kod isimlerinin kullanan Fatma Demir: 1998’de PKK’ya katıldı. PYD’nin kadın savaşçılar sorumlusu. PKK’nın Suriye yapılanması içinde 2012’den itibaren Suruç’un hemen karşısındaki Ayn El Arab bölgesinde PYD’nin kadın kolları olan YPJ içinde “sorumlu” düzeyde faaliyet gösteriyor.

- Doktor Şervan kod adını kullanan Mehmet Şerif Aslan: “Şervan”, “Doktor”, “Şiyar”, “Halil”, “Ferhat” ve “Celal” kod isimlerini de kullanıyor. 2006’da, Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’na giderek PKK’nın kırsal alan kadrosuna katıldı. 2008’den bu yana PKK adına Suriye’de PYD içinde silahlı faaliyet yürütüyor. Halen PKK’nın HPG Ana Karargah Komutanlığı’nın Rojava birim sorumlusu olarak Serekaniye (Suriye-Ras-El Ayn) bölgesinde sorumlu düzeyde faaliyet yürütüyor.

ÜÇLÜ YÖNETİMDE

- ‘Dilovan’ ve ‘Masiro’ kod isimlerini kullanan Bedirhan Abo: 1991’de PKK’ya katıldı. Hakkari Yüksekova’nın Dize Köyü nüfusuna kayıtlı. Beytüşşebab doğumlu. PKK’nın Suriye Üçlü Yönetimi’nde yer alıyor. PKK’nın Rojava Askeri Kanat Genel Sorumlusu olarak silahlı faaliyet yürüttüğü belirlendi.

Bu arada kaynaklar, PKK’nın son dönemde Türkiye’de gerçekleştirdiği eylemlerdeki farklılıkta, örgüt kadrolarının önemli ve tecrübeli bölümünün halen Suriye’de PYD güçleri içinde IŞİD’e karşı savaşmasının izlerinin görüldüğüne dikkat çekti.

Örgütün, Çözüm Süreci’nin sona ermesiyle birlikte hızlandırdığı eylemlerin risksiz eylemler oluşunun altını çizen kaynaklar, tecrübeli örgüt kadrolarının Suriye’de olması yüzünden ve yetişmiş örgüt kadrolarının PKK güçlerinde yer almaması nedeniyle asker ya da polis kuvvetleriyle karşı karşıya gelip çatışmaya girmekten kaçındığını dile getirdi.