BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.447,68
HABER /  GÜNCEL

PKK Jitem'e özenip infazlara başladı

Savunmasız insanlara ve devlet görevlilerine yönelik saldırılarını artıran teröristler, dün de Bitlis'te bir vatandaşı infaz etti.

Abone ol

'Öz savunma birlikleri'yle sokak eylemlerine yönelen örgütün bu tip saldırılarının, bölgede 90'lı yıllarda binlerce kişiyi evinden alıp öldüren JİTEM'in infazlarına benzemesi dikkat çekiyor. Teröristlerin Yüksekova'dan yönetildiği iddia ediliyor.

Terör örgütü PKK'nın son dönemde gerçekleştirdiği bazı eylemleri, 1990'lı yıllarda JİTEM'in uyguladığı sokakta infaz yöntemini hatırlattı. Tunceli Ovacık'taki savcı, Hakkâri Yüksekova ve Van'daki polis memurları arkadan yanaşan teröristler tarafından şehit edildi. İzmir'in Foça ilçesinde 9 Ağustos'ta gerçekleştirilen terör saldırısından önce Menemenli 3 köylü tarlalarında kurşunlara hedef oldu. Eyleme hazırlanan teröristler kendilerini gören üç çiftçiyi kafalarına kurşun sıkarak öldürdü.Bugüne kadar daha çok kendisini eleştiren ya da kendisinden ayrılmak isteyen militanlarını infaz eden terör örgütü, son dönemde KCK bünyesinde kurduğu 'öz savunma birlikleri' aracılığıyla sokak saldırılarına yöneldi. Örgütün infaz yönteminin ise 1990'lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu'da binlerce kişiyi evinden alıp öldüren JİTEM'e benzemesi dikkat çekiyor.

Terör örgütünün sivillere ve güvenlik güçlerine yönelik infaz kararı, 2 yıl öncesine dayanıyor. Teröristbaşı Murat Karayılan'ın talimatıyla, 2010 yılında 'Brusk' kod adlı teröristin yönettiği 'Gever Ajan İnfaz Timleri' kuruldu. Bu grubun ilk eylemi Hakkâri'de oldu. Çocukları eğitime kazandıran Hacı Sait Camii imamı Aziz Tan,23 Ağustos 2010 tarihinde sabah namazı kılmak için camiye giderken terör örgütü tarafından infaz edildi. PKK bu olaydan bir yıl sonra, 2011 yılının Temmuz ayında Yüksekova'da sabah saatlerinde evlerinden çıkan 2 uzman çavuşu cadde ortasında infaz etti. Uzman çavuşlar Yahya Karakaya ile Murat Kozanoğlu, arkalarından yaklaşan teröristin açtığı ateş sonucu şehit oldu.

Terör örgütünün infaz timi geçtiğimiz hafta sonunda yine Yüksekova'da hain bir infaza daha imza attı. Evinin yanındaki Kur'an kursuna malzeme almaya giden polis memuru İsmail Öztürkçü, hain bir saldırı sonucu şehit oldu. Geçen hafta bu kez Van'da aynı yöntemle bir polis memuruna saldırı düzenlendi. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servis bölümündeki polis noktasında görev yapan Tuncay Akyüz, arkadan yaklaşan bir kişi tarafından başına ateş edilerek öldürüldü.

İNFAZ TİMİ YÜKSEKOVA'DAN YÖNETİLİYOR

Edinilen bilgilere göre, terör örgütü KCK'nın öz savunma birliklerini kurduğu yerlerin başında Yüksekova geliyor. Öğrenci, öğretmen, memur ya da esnaf görünümündeki örgüt mensupları, örgütün verdiği talimatı yerine getiriyor. Güvenlik güçlerine göre terör örgütünün infazlara yönelmesi, büyük oranda güç kaybına uğradığını gösteriyor. Eskisi gibi sokaklarda kitleleri toplayamayan örgüt, infazlarla psikolojik baskı oluşturmaya çalışıyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ HEP ARKADAN SALDIRDI

14 Temmuz 2010: Yüksekova 21. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı'nda görevli Uzman Çavuş Yasin Ak, sabah 07.30 sularında sokakta yürürken kafasına ateş edilerek öldürüldü.

4 Nisan 2011: Yüksekova'daki Cengiz Topel Caddesi'nde uzman çavuşlar Yalçın Bozok ve Durdu Çapar, arkadan yaklaşarak ateş eden bir PKK'lı tarafından öldürüldü.

5 Temmuz 2011: Yüksekova'da uzman çavuş Yahya Karakaya (26) ve Murat Özkozanoğlu (25) sivil giysilerle sokakta yürürken silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

27 Eylül 2011: Hakkâri Yüksekova'ya eşini ziyaret etmek için giden Petrol-İş üyesi kimya mühendisi Engin Yıldırım, sivil polis zannedilerek sokak ortasında öldürüldü.

24 Mayıs 2012: Muş Varto'da Astsubay Erdinç Aydın, ekmek alıp evine dönerken, evinin önünde arkadan vurularak öldürüldü.

19 Eylül 2012: Tunceli'nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun, lojman girişine gizlenen bir PKK'lının başına ateş etmesi sonucu hayatını kaybetti.

21 Eylül 2012: Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde sivil giyimli polis memuru İsmail Öztürkçü, cadde ortasında arkadan yaklaşan bir kişinin açtığı ateşle başından vurulup hayatını kaybetti.

22 Eylül 2012: Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servis bölümündeki polis noktasında görev yapan polis Tuncay Akyüz, arkadan yaklaşan bir kişi tarafından başına ateş edilerek öldürüldü.

KAÇIRDIKLARI KÖYLÜYÜ DE İNFAZ ETTİLER

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Çobansuyu köyünden 10 gün önce PKK'lılar tarafından kaçırılan Ali Yum (50) isimli vatandaş, teröristler tarafından infaz edildi.

Ali Yum isimli vatandaş bir süre önce İstanbul'a gitmişti. Geçtiğimiz günlerde Mutki'ye bağlı Çobansuyu köyüne geri dönen Yum, 10 gün önce PKK'lı bir grup terörist tarafından kaçırıldı. Kendisinden haber alınamayan Yum'un ailesi Bitlis İnsan Hakları Derneği'ne başvurmuştu. Ali Yum, silahsız ve savunmasız olarak infaz edilerek önceki gece saat 21.00 sularında Baykan çayı kenarına bırakıldı. PKK'lıların gözdağı vermek amacıyla yaptığı düşünülen eylem, Bitlis'te tepki toplarken, Yum'un cenazesi Bitlis Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsinin ardından Bitlis merkezde bulunan Kızılmescit Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından köyüne götürülerek defnedildi.