BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Piyasaları korkutan tehlike kapıda

ABD'nin en hızlı yükselen borsası Nasdaq'daki hızlı yükseliş 2000'i yaşayan uzmanları korkutuyor.

Abone ol

Bu yıl ABD’nin en çok yükselen borsası Nasdaq, teknoloji hisselerinin önderliğinde yatırımcısını zengin ediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 34,45 prim yapan Nasdaq’ın bu yükselişi 2000’li yıllardaki teknoloji balonu ile benzerlikler taşıyor. Uzmanlar ise Nasdaq’ta işlem gören kağıtların fiyatlarının şişik olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı yaşıyorlar.

Yılbaşı rallisinden nasibini alan ABD’nin teknoloji borsasında endeks geçen hafta 4 bin puan sınırını aşarak 14 yıl sonra bu barajı aşmayı başardı. 2000 yılında Nasdaq yine 4000 puanı geçmiş ancak teknoloji balonu patlamasıyla tarihi dibini görmüştü. Borsanın tarihine bakıldığında bu son yükseliş de içinde bazı tehlikeleri de barındırıyor.

ABD’de bu senenin en flaş borsası teknoloji şirketlerinin işlem gördüğü Nasdaq oldu. Nasdaq 14 yıl aradan sonra 27 Kasım’da işlem günü bittiğinde günü 4.059 puandan kapattı. Çok değil, sadece yılbaşında, Nasdaq 3019 puan seviyesindeydi. Twitter gibi ses getiren halka arzların yanında Apple ve Samsung gibi firmalarının yüksek performansı ile Nasdaq’ın değeri yılbaşından Aralık başına kadar 11 ayda yüzde 34,45 arttı. Reel sektör ağırlıklı şirketlerin işlem gördüğü Dow Jones Endüstriyel endeksinin 11 aylık artışı ise yüzde 19,84’te kaldı.

UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Nasdaq’ın Dow Jones’u sollayıp gelişmiş ülke borsaları arasında bu sene değer artışı açısından sadece yüzde 46 değer kazanan Japon Nikkei endeksinin gerisinde kalması yeni bir soruyu da gündeme getirdi. Bu yükseliş gerçek ekonomik temellere mi dayanıyor yoksa 2000’li yılların teknoloji balonu yeni bir versiyonla bir kez daha mı karşımıza çıkıyor? Nasdaq’ın önlenemez yükselişi uzmanları kelimenin tam anlamıyla ikiye bölmüş durumda.

Kimi uzmanlara göre Nasdaq’ın yılbaşından bu yana yüzde 34,45’e varan yükselişi bu kez 2000’li yıllarda olduğu gibi çabuk sönmeyecek. Bunun nedeni ise artık endekste yer alan şirketlerin bundan 13 yıl öncesine göre daha katma değer yaratan işler ortaya koymaları. Bir takım analistler ise hisselerin aşırı şiştiğini söylerken 2000 yılında Yahoo, Sycamore gibi firmalarda bir çok insanı işsiz bırakan ‘krizin’ tekrarlayacağını savunuyor.