BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  EKONOMİ

'Piyasalara balık tutmayı öğretmek gerek'

SPK Başkanı Ertaş, Fed'in varlık alımlarından çekilmeyle başlayan normalleşme sürecini, "Piyasalar balık tutmayı unuttu. Yeniden öğrenmeleri gerekiyor" şeklinde değerlendirdi.

Abone ol

SPK Başkanı Ertaş, Fed'in varlık alımlarından çekilmeyle başlayan normalleşme sürecini, "Piyasalar balık tutmayı unuttu. Yeniden öğrenmeleri gerekiyor" şeklinde değerlendirdi.

CNBC-e'den Ceylan Olcaş Balta'nın özel haberine gör  Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, ABD Merkez Bankası Fed'in varlık alımlarından çekilmeye başlamasıyla girilen yeni dönem hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Küresel yatırımcıların Fed'in varlık alımlarıyla ortaya çıkan bol likidite ortamına alıştığını söyleyen Ertaş, "Piyasalar balık yemeye alıştı ama balık tutmayı unuttu. Piyasaların yeniden balık tutmayı öğrenmesi gerekiyor" dedi.

NE ALIRSANIZ KAZANDIRIYORDU

Fed'in varlık alımlarıyla beş yılda 2,5 trilyon dolar likidite sağladığını hatırlatan Ertaş, likiditenin çekilmesiyle birlikte analize dayalı yatırımlar öne çıkacağını söyledi. Ertaş, "Önceden ne alırsanız kazanıyordu. Artık seçici olan yatırımcılar kazanacak" dedi.

ORTA VADEDE OLUMLU OLACAK

Ertaş, Fed'in tahvil alımlarını bitirmesinin orta vadede herkes için olumlu olacağını söyledi. Gelişen ve gelişmiş piyasaların yeniden fiyatlanma sürecinden geçtiğini ifade eden Ertaş, SPK olarak bu sürece hazırlıklı girdiklerini söyledi. Türkiye'nin teknik altyapısını yenilediğini söyleyen Ertaş, "Yabancı yatırımcılar dünyanın neresinde olursa olsun, Türkiye'den bir şirkete ortak oldukları zaman bulundukları yerden genel kurul toplantılarına katılabilecek" dedi.

GELİŞEN PİYASALAR ÖNE ÇIKACAK

Eraş, "Önümüzdeki dönemde gelişen piyasaların tekrar öne çıkacağını düşünüyorum çünkü ABD'de borç ve istihdam sorunu çözülmedi" ifadelerini kullandı. Son günlerde gelişmekte olan ülke ekonomilere yönelik olumsuzluklar yaşanmasına rağmen Türkiye'nin yeni dönemde de yeni küresel hasıladan pay alacak ülkelerin başında geleceğini söyleyen Ertaş, "Çin ve Asya ülkelerinin büyümelerinin arkasında şirketlerinin borsaya açılması yatmaktadır. Bizim şirketlerimizin de bu değişim sürecine ayak uydurması artık bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.  Ertaş, "Yeni dönem daha düşük likidite daha yüksek faize dayanmaktadır. Normalleşme geçiş sürecinin bir kaç yıl süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

YATIRIMCI UZUN VADELİ HAREKET ETMELİ

SPK Başkanı, "Bütün yatırımcılarımızın sakin soğukkannlı, uzun vadeli perspektifle hareket etmeleri, yatırımlarında uzun vadeli sermaye piyasası araçlarına yönelmeleri gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'deki şirketlerin özsermayeden kullanacakları bir sürece girildiğini söyleyen Ertaş, "Ülkemiz uluslaraası sermayenin merkezi olmaya devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.