BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL

Pinochet karşıtı göstericilerle polis çatıştı

Adını 1973 darbesinin liderinden alan Pinochet adlı belgesel gösterimi Şili'de polis ile darbe karşıtlarını karşı karşıya getirdi.

Abone ol
Şili’de General Augusto Pinochet’nin eski darbe hükümetini öven belgesel gözterimini protesto eden yüzlerce gösterici ile polis çatıştı.

Başkentin belediye başkanı Pablo Zalaquett, polisin kentin pek çok noktasında saldırıya uğradığını açıkladı. Zalaquett, bina ve sokakların da ciddi anlamda zarar gördüğünü ekledi.

Kısa bir süre önce polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı.

Gösterim eski generalin, başkanlık ettiği darbe rejimi kurbanlarının yakınlarına karşı ifade özgürlüğü talep eden destekçilerine yer veriyor.

Darbe dönemi kurbanlarının yakınları Pinochet adlı belgeselin duyarsız olduğunu ve generalin barbarca rejimini övdüğünü düşünüyor.

General Pinochet 11 Eylül 1973 tarihinde demokratik seçimlerle başa gelmiş Marksist Şili devlet başkanı Salvador Allende’ye karşı darbe düzenlemiş ve 1990’a kadar iktidarda kalmıştı.

Belgeselde konuşan Pinochet destekçilerinin de, belgeselin de üslûbu rejim mağdurlarının yakınları ve Pinochet karşıtları arasında öfkeye neden oldu.

Belediye başkanı, Caupolican tiyatrosunda gerçekleştirilen belgesel gösteriminin üzerinden saatler geçmesine rağmen, yüzlerce Pinochet karşıtı göstericinin “eş zamanlı saldırılar” gerçekleştirmeye devam ettiğini söyledi.

CNN’e konuşan Zalaquet “Daha öncede söylediğim gibi gösterinin gerçekleştirilmemesini tercih ederdim, zira hepimiz neler olacağını biliyorduk” dedi. “Şili’nin geleceğe bakması gerekiyor. Yorgunuz. Pek çok insan haklarını savunmak üzere sokaklarda olduklarını anlatıyor ama yaptıkları sadece talan ve yağma.”

Şili hükümeti Pinochet döneminde 3 binden fazla insanın öldürüldüğünü ve bunlardan bazılarının cesetlerinin bile bulunamadığını tahmin ediyor.

Aynı dönemde binlerce insan da işkence gördü.