BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.464,44
HABER /  GÜNCEL

Pillay'dan Suriye'de silahlanma uyarısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları temsilcisi Navi Pillay, Suriye’de çatışan tarafların daha da silahlanmasından “ne olursa olsun” kaçınılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları temsilcisi Navi Pillay, Suriye’de çatışan tarafların daha da silahlanmasından “ne olursa olsun” kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kendisi hem hükümet güçlerinin hem de muhalefetin “sivillere zarar veren davranışları” olduğunu sözlerine ekledi.

Pillay ayrıca çatışmanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı çağrıyı yineledi.

Bu sırada bir general ve çeşitli subaylardan oluşan 85 Suriye askerinin Türkiye sınırını aşıp saf değiştirdiği bildiriliyor.

Geçen hafta da iki general, iki albay ve iki binbaşı dahil 30 Suriye askeri Türkiye’ye kaçmıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler Suriye’nin 23 Haziran tarihinde bir Türk savaş uçağını vurup düşürmesinden bu yana soğuk seyrediyor.

Muayenehanelere ‘saldırılıyor’

Pillay konuşması sırasında hiçbir ülkenin ismini vermemiş olsa da Suudi Arabistan ve Katar’ın muhaliflerin oluşturduğu Bağımsız Suriye Ordusu’na silah ve para sağladığı tahmin ediliyor.

Rusya ve İran’ın da Suriye hükümet kuvvetlerine silah yardımı yaptığı iddia ediliyor.

New York’da bulunan BBC muhabiri Barbara Plett, Pillay’ın Suriye hükümet kuvvetlerinin muayenehanelere saldırdığını, muhaliflerin de askeri nedenlerle bir tıbbi tesisi ele geçirdiğini söylediğini aktarıyor.

Muhabirimiz ayrıca BM İnsan Hakları temsilcisinin muhalif kuvvetlerin çocukları etten kalkan olarak kullandığı iddialarının ortaya atıldığını söylediğini belirtiyor.

Pillay, Suriye’deki insan hakları durumu hakkında daha verimli bilgi alınabilmesi için ülkedeki BM gözlem misyonunun yetkilerinin kuvvetlendirilmesini istedi.

Güvenlik Konseyi ise artan çatışmaların misyonun çalışmasını engellemesinden dolayı bunun küçültülmesini tartışıyor.