BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.400,79
HABER /  GÜNCEL

Petrole İran tehdidi

İran’ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlamasıyla tırmanan gerilim petrol piyasasını tehdit ediyor. Analistlere göre olası müdahaleler petrol fiyatlarını yükseltecek

Abone ol

Türkiye ekonomisini de yakından ilgilendiren petrol piyasasının gündeminin ilk sırasında yer alıyor. İran’ın sürdürmekte ısrar ettiği nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalması halinde petrol ihracatını kısabileceğini bildirmesi petrol piyasasında tedirginliği artırdı. Zaten sınırlı olan petrol arzına İran’ın da darbe vuracağı endişesi, petrol fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 9 yükselerek, son 3.5 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu. Uzman görüşleri, İran meselesinin piyasada büyük belirsizlik yarattığı doğrultusunda.

Uluslararası kuruluşlar ve analistlerin yaptığı değerlendirmeler, İran petrolünün, küresel dengeler içinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

ABD Enerji Bilgi İdaresi Baş Ekonomisti Guy Caruso, İran’ın petrol ihracatında yaşanacak bir sorunun, zaten düşük olan atıl üretimi daha da büyük bir sıkıntıya sokacağı uyarısında bulundu. Caruso, piyasanın arz kaybetmeye gücü olmadığını, aksi taktirde petrol fiyatlarının yükseleceğini söyledi.

İran’ın ihracatının azalması halinde oluşabilecek fiyat seviyesi hakkında spekülatif yorumlar yapmak istemediğini belirten Caruso, nükleer enerji sorununun herhangi bir arz kesintisi olmadan sonuçlandırılmasını umduğunu ifade etti. Amerikan Petrol Enstitüsü de, tüm dünyadaki tüketicileri, arz sıkıntısının süreceği ve petrol fiyatlarının dalgalanmalara maruz kalacağı yönünde uyardı.

PETROL TALEBİ ARTACAK, İRAN’IN ÖNEMİ GÜÇLENİYOR

İran petrolünün önemi, küresel talebin güçlü olacağı bir dönemde daha da arttı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrole gösterilen talep artışının bu yıl, geçen yıla oranla daha sert olacağını açıkladı. Ajans, küresel talebin 2006’da, ABD ve Çin’de tüketimin artmasıyla yüzde 2.2 yükseleceğini öngördü. 2005’te talep artışı yüzde 1.3 düzeyindeydi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in atıl üretim kapasitesinin şu an 1.5 milyon varil düzeyinde olduğunu ifade eden kuruluş, kartelin kapasiteyi artırması gerektiğini söyledi. İran’ın, OPEC’in ikinci büyük üreticisi konumunda bulunması, bu ülkeyi piyasadaki dengelerin korunması açısından kilit öneme sahip bir güç kılıyor.

Dünyanın beşinci büyük petrol üreticisi Venezüela’nın Devlet Başkanı Hugo Chavez’in de İran, Venezüela ve Bolivya arasında enerji alanında işbirliği teklif ettiği belirtiliyor.

PETROL 3.5 AYIN ZİRVESİNDE

Petrol fiyatlarındaki yükseliş de sürüyor. ABD ham petrolü petrol türü 66.91 dolara çıkarak 2005’in Eylül ayından bu yana görünen en yüksek seviyeye tırmandı. Böylece ABD ham petrolü, bir günde yüzde 4 değerlenerek son 3.5 ayın zirvesine ulaşmış oldu.

Haber: Murat Üzel
Kaynak: